Létrehozva: 2020.11.28.

A koronavírus újabb durva hatására derült fény, itt is támad!

Eddig úgy tudtuk, hogy a koronavírus leginkább a tüdőt támadja. De most fény derült egy újabb súlyos támadási felületére, amelytől még azok sincsenek védve, akik enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget.

Szerző Horváth Gabi

Egyre többen számolnak be arról, hogy a koronavírus-fertőzés alatt vagy után elszíneződtek a fogaik, esetleg el is vesztettek néhányat belőlük, vagy a fogínyük vékonyodott el. A kutatók egyelőre még nem állapítottak meg ok-okozati viszonyt a koronavírus-fertőzés és a fogak károsodása között, így ebben az ügyben további kutatásokra van szükség. Az érintettek beszámolói azonban ijesztőek. Néhány orvos pedig azt mondja, hogy lehet kapcsolat: a koronavírus károsíthatja a fogíny ereit, ez pedig fogínyproblémákhoz, és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Fotó: Pixabay.com

Egy amerikai anya 12 éves fia például viszonylag enyhe tünetekkel, orrdugulással és fejfájással, valamint elhúzódó fáradtsággal vészelte át a betegséget még februárban. Ősszel viszont, jó néhány hónappal a felgyógyulása után egyszerűen kihullott a két első foga az alsó fogsorából, ráadásul minden vérzés nélkül – mintha a fog teljesen elhalt volna.

Több, korábbi Covid-fertőzöttek tapasztalatait összegyűjtő internetes csoportban is hasonló helyzetről számoltak be az érintettek. Vannak, akiknek elszíneződtek a fogaik, másoknak meglazultak, vagy a fogínyük vált szokatlanul érzékennyé. Az is könnyen lehet, hogy az enyhébb fogíny- és fogproblémák egyszerűen diagnosztizálatlanok maradnak, és más betegségeknek tulajdonítják őket – így volt ez korábban a koronavírus okozta ízületi fájdalmakkal és hajhullással is.

Fotó: Pixabay.com

De vajon mi okozhatja a fogvesztést? Egyes kutatók szerint a koronavírus érrendszerre gyakorolt hatása. A fogíny vérellátását biztosító hajszálerek is károsodhatnak, és vérrögök is kialakulhatnak bennük, ahogy a test más ereiben is. Ezek az érrendszeri károsodások pedig a szívhez, a tüdőhöz, a belekhez, az agyhoz és a veséhez hasonlóan a fogínyben és a fogakban is súlyos károkat okozhatnak, ráadásul a betegségből való felgyógyulás után is fennmaradhatnak. A fogíny egy hajszálerekkel sűrűn beszőtt terület, és maguknak a fogaknak is szükségük van a fogbélben húzódó erek folyamatos, akadálytalan vérellátására.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy maga a szájüreg a vírus egyik belépési helye, és tele van a vírusnak a szervezetbe jutását elősegítő ACE-2 receptorokkal. Így a szájban kiválóan tenyészik a vírus.

Korábbi tapasztalatok szerint más vírusok, például a kéz-láb-száj betegséget okozó Coxsackie-vírus vagy a HIV is súlyosan károsítja a fogakat. A kutatók szerint a fogak és a testünk többi része között szoros, részben még fel nem tárt kapcsolat van, amelyet feltétlenül részletesebben kell vizsgálni, mielőtt bármilyen ok-okozati összefüggést jelentenénk ki a Covid-fertőzés és a fogvesztés között. A koronavírussal kapcsolatos tudás egyelőre folyamatosan bővül, mintha egy puzzle-t rakosgatnának össze a tudósok – ennek pedig egy darabja lehet a koronavírus és a fogbetegségek közötti összefüggés.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sírt és székeket rugdosva tombolt az NBA szupersztárja - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Ezt a moszkvai terrortámadásért – feliratozott rakétákkal lövik az ukránokat az oroszok

life.hu

Ezek a legveszélyesebb csillagjegyek

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel