MEDICINA

A koronavírus újabb durva hatására derült fény, itt is támad!

Eddig úgy tudtuk, hogy a koronavírus leginkább a tüdőt támadja. De most fény derült egy újabb súlyos támadási felületére, amelytől még azok sincsenek védve, akik enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget.
címkék:

Egyre többen számolnak be arról, hogy a koronavírus-fertőzés alatt vagy után elszíneződtek a fogaik, esetleg el is vesztettek néhányat belőlük, vagy a fogínyük vékonyodott el. A kutatók egyelőre még nem állapítottak meg ok-okozati viszonyt a koronavírus-fertőzés és a fogak károsodása között, így ebben az ügyben további kutatásokra van szükség. Az érintettek beszámolói azonban ijesztőek. Néhány orvos pedig azt mondja, hogy lehet kapcsolat: a koronavírus károsíthatja a fogíny ereit, ez pedig fogínyproblémákhoz, és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fogbetegség 01

Fotó: Pixabay.com

Egy amerikai anya 12 éves fia például viszonylag enyhe tünetekkel, orrdugulással és fejfájással, valamint elhúzódó fáradtsággal vészelte át a betegséget még februárban. Ősszel viszont, jó néhány hónappal a felgyógyulása után egyszerűen kihullott a két első foga az alsó fogsorából, ráadásul minden vérzés nélkül – mintha a fog teljesen elhalt volna.

Több, korábbi Covid-fertőzöttek tapasztalatait összegyűjtő internetes csoportban is hasonló helyzetről számoltak be az érintettek. Vannak, akiknek elszíneződtek a fogaik, másoknak meglazultak, vagy a fogínyük vált szokatlanul érzékennyé. Az is könnyen lehet, hogy az enyhébb fogíny- és fogproblémák egyszerűen diagnosztizálatlanok maradnak, és más betegségeknek tulajdonítják őket – így volt ez korábban a koronavírus okozta ízületi fájdalmakkal és hajhullással is.

Fogbetegség 02

Fotó: Pixabay.com

De vajon mi okozhatja a fogvesztést? Egyes kutatók szerint a koronavírus érrendszerre gyakorolt hatása. A fogíny vérellátását biztosító hajszálerek is károsodhatnak, és vérrögök is kialakulhatnak bennük, ahogy a test más ereiben is. Ezek az érrendszeri károsodások pedig a szívhez, a tüdőhöz, a belekhez, az agyhoz és a veséhez hasonlóan a fogínyben és a fogakban is súlyos károkat okozhatnak, ráadásul a betegségből való felgyógyulás után is fennmaradhatnak. A fogíny egy hajszálerekkel sűrűn beszőtt terület, és maguknak a fogaknak is szükségük van a fogbélben húzódó erek folyamatos, akadálytalan vérellátására.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy maga a szájüreg a vírus egyik belépési helye, és tele van a vírusnak a szervezetbe jutását elősegítő ACE-2 receptorokkal. Így a szájban kiválóan tenyészik a vírus.

Korábbi tapasztalatok szerint más vírusok, például a kéz-láb-száj betegséget okozó Coxsackie-vírus vagy a HIV is súlyosan károsítja a fogakat. A kutatók szerint a fogak és a testünk többi része között szoros, részben még fel nem tárt kapcsolat van, amelyet feltétlenül részletesebben kell vizsgálni, mielőtt bármilyen ok-okozati összefüggést jelentenénk ki a Covid-fertőzés és a fogvesztés között. A koronavírussal kapcsolatos tudás egyelőre folyamatosan bővül, mintha egy puzzle-t rakosgatnának össze a tudósok – ennek pedig egy darabja lehet a koronavírus és a fogbetegségek közötti összefüggés.

címkék:
És ezeket olvastad már?