Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.12.

A nőknél nagyobb valószínűséggel okoz súlyos mellékhatásokat a koronavírus-vakcina

Ez a jelenség nem feltétlenül rossz hír a hölgyek számára, ugyanis a legtöbb esetben csak annak a jele, hogy a vakcina működik.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) február végén publikált tanulmánya szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel, és sokkal súlyosabb mellékhatásokat okozhatnak a koronavírus elleni védőoltások, mint a férfiak esetében - írja a Business Insider.

A Georgia államban található szövetségi ügynökség az Egyesült Államokban beadott első 13,8 millió adag Covid-19 vakcina adatait vizsgálta. Ennyi ember közül mindösszesen 7 ezren jelentették a CDC-nek, hogy az oltás után mellékhatásokat tapasztaltak: köztük fejfájást, fáradtságot, hányást, bőrelváltozást, allergiás reakciókat és szédülést.

A mellékhatásokról beszámoló személyek közel 80 százaléka volt nő, holott a 13,8 millió vizsgált személynek csak a 61 százaléka képviselte a hölgyeket, tehát a jelentősen felülreprezentáltak a statisztikában.

A Covid-19 oltások által okozott ritka, ám annál veszélyesebb anafilaxiás sokk szinte mindig a nőknél fordult elő. Szakértők arról számoltak be, hogy mind a 19 személy, aki ilyen reakciót tapasztalt a Moderna-féle koronavírus elleni vakcina után, nő volt. A Pfizer/BioNTech oltása pedig 47 ember esetében okozott anafilaxiás tüneteket, közülük pedig 44-en voltak nők.

Dr. Sabra Klein, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) mikrobiológusa és immunológusa a New York Times-nak elmondta, hogy „egyáltalán nem lepődött meg az eredményeken, mivel az ilyen típusú nemi különbség szinte minden ma használt oltás esetében előfordulnak, és kivétel nélkül a nők számoltak több és súlyos mellékhatásokról.”

A CDC egy 2013-as tanulmányban arra a megállapításra jutott, hogy négyszer annyi nő, mint férfi jelentett allergiás reakciót a 2009-es influenza járvány elleni védőoltás után, annak ellenére, hogy több férfi, mint nő kapta meg a betegség elleni vakcinát ebben a szezonban. Egy másik tanulmány pedig arra jutott, hogy 1990 és 2016 között a nők adták az oltásokkal kapcsolatos összes anafilaxiás reakciók 80 százalékát.

Dr. Klein szerint az a jelenség egyáltalán nem rossz hír a nők számára, ugyanis ezek a túlzott fizikai reakciók azt jelzik, hogy egy oltóanyag működik. „Ha a vakcina kicsit robusztusabb, de még közel sem veszélyes immunválaszt vált ki, akkor az egyet jelent azzal, hogy az oltakozó hamar védetté fog válni” – fogalmazott az immunológus.

Mi okozza a nemek közötti különbségeket?

Fontos megjegyezni, hogy a vakcinák nem szexisták, de még csak nem is hímsoviniszták. A különféle fertőzések ellni oltóanyagok alapvetően két ok miatt okoznak nagyobb valószínűséggel mellékhatásokat a nők esetében.

A jelenség egyik magyarázata a nemek eltérő viselkedése lehet. A nők tényszerűen gyakrabban jelentenek mellékhatásokat, még akkor is, ha a tüneteik azonosak, mint a férfiak esetében. Rosemary Morgan nemzetközi egészségügyi kutató szerint „a férfiak ritkábban fordulnak orvoshoz, mint nők, ha betegek. Ennek következtében pedig kevesebbszer jelentenek mellékhatásokat is.”

A másik ok az emberi szervezet biológiai felépítésére vezethető vissza. A múltban már több kutatás is kimutatta, hogy a nők szervezete megközelítőleg kétszer annyi antitestet termel a különféle fertőzések legyőzése érdekében, mint a férfiaké. Ez a fajta nemek közötti immunreakció eltérés pedig azzal magyarázható, hogy a női nemi hormonok, mint az ösztrogén és a progeszteron, képesek kötődni az immunsejtek felületéhez, melynek hatására azok több antitestet termelnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg