MEDICINA

A szemüvegesek háromszor kisebb eséllyel kapják el a koronavírust

A tudósok azt tanácsolják a kontaktlencsét előnyben részesítőknek, hogy válasszák inkább a szemüveget a pandémia alatt.

Egy indiai kutatók által készített tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a szemüvegesek kétszer-háromszor kisebb valószínűséggel fertőződnek meg koronavírussal, mint a látáshiba nélkül élők – írja az Independent.

A Sars-Cov-2 nevű koronavírus sokféleképpen terjedhet emberről emberre. Például ha valaki az orrát, a szemét és a száját piszkálja, majd később ezzel a kezével megérint valakit, aki aztán megdörzsöli az arcát, stb.

A medRxiv.com webcímen elérhető, tudományos disszertációk publikálására fenntartott oldalon közzétett tanulmány szerint a szemüveget viselő emberek sokkal kevesebbszer érintik meg a szemüket, éppen ezért jelentősen kisebb a valószínűsége, hogy ilyen módon tovább terjesszék, vagy elkapják a koronavírust.

A kutatás során összesen 304 embert (223 férfit és 81 nőt) vizsgáltak meg Indiában található kórházakban 2020 nyarán. A kutatásban résztvevő személyek életkora 10 és 80 év között volt, mindegyikük produkálta a koronavírus-fertőzés tipikus tüneteit (láz, nehéz légzés, fáradékonyság). De csak 19 százalékuk volt szemüveges. A szakemberek azt találták, hogy ez a csoport kétszer-háromszor kisebb eséllyel fertőződött meg a kórokozóval.

A tanulmány szerzői azt tanácsolják a kontaktlencsét előnyben részesítőknek, hogy válasszák inkább a szemüveget a pandémia alatt, mivel így csökkenthetik a vírus érintés útján történő terjedését.

„A szemüveg hosszú távú használata megakadályozhatja a szem ismételt érintését, dörzsölését. Ez jelentősen csökkenti annak a valószínűségét, hogy ilyen formában terjedjen a fertőzés”

- fogalmazott az indiai tanulmány egyik főszerzője.

Dupla védelem: arcmaszk+szemüveg.

Hasonló eredményre jutott egyébként egy tavaly közzétett kínai tanulmány is, melyről a Medicalxpress.com számolt be. Ebben a kutatásban a Suizhou Zengdu Kórházban kezelt Covid-19 fertőzött betegeket vizsgálták, mely során kiderült, hogy mindösszesen 6 százalékuk volt szemüveges, míg Hubei tartományban, ahol a kórház található, össztársadalmi szinten nagyjából 32 százalék a szemüvegesek aránya.

A kutatók egyik feltételezése szerint ez azért lehetséges, mert a szemüvegesek kevesebbszer nyúlnak a szemükhöz. A másik ok pedig az lehet hogy a szemüveg fizikai akadályt képez a látószerv előtt, így az megakadályozza, hogy a vírust tartalmazó mikroszkopikus részecskék a szembe jussanak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?