MEDICINA

A világ összes koronavírusa elférne egy teáskanálban

Összességében körülbelül 8 milliliternyi SARS-CoV-2 vírus kényszerítette térdre az egész világot.

Matt Parker ausztrál matematikus számításai szerint, ha a bolygón található összes új típusú koronavírust (Sars-Cov-2) összegyűjtenénk, akkor egy körülbelül 8 milliliteres folyékony vírusmasszát kapnánk, ami kényelmesen elférne egy teáskanálban – írja a Daily Mail internetes kiadása.

„A világ összes káoszát körülbelül egy teáskanálnyi vírus okozza. Ez azonban nem meglepő, hisz a koronavírus valójában csak egy DNS-szál, egy kód az emberi sejtek tönkretételére” – fogalmazott Matt Parker, aki a rendszeres televíziós szereplései miatt korunk egyik legismertebb tudósának számít az angolszász országokban.

A matematikus egy új típusú koronavírussal fertőzött ember fertőzött sejtjeinek a számának megbecsülésével kezdte a számításait, melyet a korábban mért vírusterhelési adatokból, valamint a The Lancet című orvosi szakfolyóiratban publikált kutatásokból kapott meg.

Napi 300 000 új esetszámot feltételezve – valamint abból kiindulva, hogy minden fertőzött legkésőbb 14 nap után felgyógyul, vagy meghal a betegségben – kiszámította, hogy ebben a pillanatban körülbelül hány vírushordozó élhet a földön.

Végezetül összeszorozta az egy fertőzött emberben található vírusok számát a fertőzöttek számával. Így jutott arra, hogy megközelítőleg jelenleg 3,3 billiárd (3 300 000 000 000 000) darab koronavírus található a globális emberi populációban.

Tehát a világ összes koronavírusa körülbelül 8 milliliternyi folyadékot tenne ki együtt, mivel egy koronavírus-részecske (viron) átmérője nagyjából 50-200 nanométer.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?