Létrehozva: 2017.04.04.

Akadálymentesített egészségügyi ellátás, az autizmussal élők különleges igényeinek szolgálatában

Az Út a Mosolyért Alapítvány európai szinten is egyedülálló vizsgálóközpont létrehozására szervez gyûjtést a Heim Pál Gyermekkórház számára. A speciális létesítmény megkönnyítené az autizmussal élõ gyermekek vizsgálati körülményeit.

Az Út a Mosolyért Alapítvány ismét egy nemes célt tűzött ki maga elé. A jótékonysági szervezet mindig egy adott probléma hosszútávú megoldásának megsegítését hivatott biztosítani. Az alapítvány 2017. április 2-án, az autizmus világnapján hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán, hogy a következő nagy lépést, a fenti betegséggel együtt élő gyermekek általános orvosi ellátási körülményeik könnyebbé tétele felé kívánja tenni.

Az autizmus spektrumzavar az agy fejlődésének biológiailag meghatározott zavara, mely több területen, így a szociális és kommunikációs funkciókban, továbbá a rugalmas gondolkodásban és viselkedésben okoz az átlagostól minőségileg eltérő fejlődést. A rendellenességet genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

A betegségben szenvedőkre általában jellemző, hogy nehezen ismerik fel mások érzéseit, problémáit, nem, vagy nehezen követik az íratlan társadalmi szabályokat, beszédproblémákkal küzdenek, nem kedvelik a változásokat, azoknak ellenállnak, nehezen boldogulnak ismeretlen helyen vagy helyzetben. A fenti felsorolás csak néhány tünetet említ a sok közül, amelyek megnehezítik a betegek és családjaik életét.

A betegséget legtöbben az „Esőember” című filmből ismerik, ezért gyakran az autizmus szót egy átlagot magasan felülmúló intelligenciával párosítják, mely nem feltétlenül velejárója a spektrumzavarnak.

Ahogy az átlagos, úgy az autista gyermekeknek is gyakran orvoshoz kell fordulniuk. Az egészséges gyermekekkel ellentétben számukra egy egészen egyszerű fogorvosi vizsgálat is nagyon nehezen kivitelezhető és megterhelő, hiszen kiszakadnak a jól ismert és biztonságot nyújtó mindennapi rutinból. A megszokottól eltérő élethelyzet fenyegető és idegen lehet, így zaklatottá válhatnak, hevesebben reagálhatnak, mint egészséges társaik. A kiugró stressz faktor kezelhetőségét könnyebbé téve, speciális tulajdonságokkal bíró környezet kialakítása szükséges számukra.

Ilyen ellátásra szakosodott intézmény jelenleg még nincs Közép-Európában, ezért az alapítvány céljául tűzte ki, hogy egy magyarországi szinten is egyedülálló, professzionális vizsgálóközpontot, illetve váróhelyiséget alakít ki, amely megkönnyítené a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegére érkező autista gyermekek vizsgálati körülményeit. A létesítmény a következő speciális tulajdonságokkal bír majd /maradéktalanul megfelelve az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó szabályoknak/:

  • autizmus szempontú akadálymentes környezet

  • az ellátó egészségügyi intézményen belül elkülönített részleg, ahol a gyermek és a szülő, pihenésre alkalmas, ingerszegény környezetben várakozhat

  • ellátás-szervezés autista gyerekek számára intézményen belül és/vagy más intézményben, megfelelő, de lehetőleg nappali és/vagy egynapos ellátásban

  • a beavatkozás jellegétől függően lehetőleg ágy melletti ellátás

  • vizuális kommunikációt segítő eszközök

  • „búvóhely” és kucorgó, pl. függőfotel, játék-házikó, babzsák

  • a gyermekek számára rajzoláshoz (különféle technikához) eszközök, könyvek, hangzó-anyagok (zene, hangos könyv), játékok (konstrukciós és forgó játék is), anyagok és eszközök, amelyek az inger-kereső autisták szükségleteit is figyelembe veszik

  • közösségi tér gyerekeknek és szülőknek

    A gyűjtés összefogásának céljából az alapítvány 2017. május 4-én, egy egyedülálló koncertet szervez az Erzsébet térre, amely egy különleges zenei élménnyel várja a látogatókat. Többek között fellép majd a 100 Tagú Cigányzenekar és számos meglepetés-előadó is.

    A szervezők remélik, hogy minél többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. A helyszínen felállított gyűjtőpontokon pedig bárki támogathatja a nemes célt.

    Addig is, az Út a Mosolyért Alapítvány kezdeményezését támogató felajánlásokat a következő bankszámlaszámra tudják eljuttatni: 10918001-00000087-36910019.

    További részleteket a www.utamosolyert.hu weboldalon, illetve az alapítvány közösségi oldalán talál a későbbiekben.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

    origo.hu

    Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

    vg.hu

    Ingatlan-kisajátítás: áll a bál Józsefvárosban – előkerült egy videó, ami mindent megváltoztat

    ripost.hu

    Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

    mandiner.hu

    „Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

    origo.hu

    Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

    travelo.hu

    Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

    ripost.hu

    "Nagyon kemény..." - Tóth Andi hasonmása tarol a neten - Videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

    ripost.hu

    Ennek a 4 csillagjegynek pénzt és bőséget hoz a Bika hava

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MEDICINA

    Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

    MEDICINA

    Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

    MEDICINA

    Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

    MEDICINA

    „Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

    MEDICINA

    Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

    MEDICINA

    Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

    MEDICINA

    Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

    MEDICINA

    Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg