Létrehozva: 2019.04.29.

Akkor melyik is a gyengébb nem? Durva, mi derült ki a nőkről!

Vajon a nõk tényleg rosszabbul bírják a gyûrõdést, mint a férfiak? Vagy vannak területek, ahol jobban teljesítenek? A kutatók most feltárták a meghökkentõ tényeket.

Évszázadokig az volt a leosztás, hogy a nők fizikailag gyengébbek, az érzelmek és az empátia területén azonban jobban teljesítenek, mint a férfiak. Ám az utóbbi időben ezek a hagyományos szerepek sokszor megkérdőjeleződtek. A nők a korábban férfiak által uralt területeken is bebizonyították rátermettségüket, a férfiak pedig betörtek a korábban nőiesnek hitt területekre. De vajon mi az igazság a nemek közti különbségekkel kapcsolatban? A kutatók elárulják.

A bútorszerelés továbbra is férfimunka

Egy norvég kutatás szerint, bár a nők nagyobb valószínűséggel olvassák el részletesen a bútorok szerelési útmutatóját, a férfiak átlagosan legalább egy perccel gyorsabban végezték el a munkát. A kutatók szerint a férfi agy jobb abban, hogy tárgyakat három dimenzióban elképzeljen. Kalapálásban viszont egy amerikai kutatás szerint kifejezetten jobbak a hölgyek, mivel bár kisebb erővel, de pontosabban találják el a célpontot.

Arcmemóriában a nők vezetnek

A szemmozgást elemző kutatás szerint a nők tovább figyelik az újonnan megismert arcokat, mint a férfiak, így jobban megjegyzik azokat – főleg, mert igyekeznek azokról leolvasni az érzelmeket. A kitörni készülő dühöt viszont a férfiak ismerik fel gyorsabban, főleg akkor, ha a másik fél is férfi.

Rosszabb a macskajaj, ha nő vagy

Ami az alkoholt illeti, a nők könnyebben mérik fel a testükben bekövetkezett változásokat, így hamarabb képesek megállni. Ami már csak azért is jó, mert a nők nehezebben vészelik át a macskajajt. Egy amerikai kutatás szerint a másnapossággal járó kiszáradás, fáradékonyság, fejfájás és hányinger sokkal erősebb a nőknél, mint a férfiaknál, mivel a nők szervezetében kevesebb az alkohol lebontásáért felelős enzim, és a májuk is kisebb, vagyis nehezebben dolgozzák fel az alkoholt.

A nők jobb kertészek

Evolúciós okai is lehetnek annak, hogy a nők gyorsabban, és pontosabban ismerik fel a növényeket, mint a férfiak. Az ősidőkben ugyanis jó eséllyel nekik kellett kiválogatni a biztonságosan ehető növényféleségeket, miközben a férfiaknak a vadászathoz szükséges térlátása és tájékozódási képessége fejlődött

Vezessen a nő, parkoljon a pasi

A biztonságos vezetésben a nők a királynők, az agresszivitás pedig általában távol áll tőlük az utakon. Parkolásban viszont a kutatások szerint gyorsabbak és pontosabbak a férfiak.

Töröld le a billentyűzetet

Ha egy munkaállomáson dolgozol egy férfival, töröld le a billentyűzetet, mielőtt használni kezdenéd. A vizsgálatok szerint ugyanis a férfiak munkaállomásain, billentyűzetén és székén általában több a baktérium. A különbség egyébként nem nagy, csak mintegy 10 százalékos, és valószínűleg a kézmosás gyakoriságában fennálló különbség az alapja. A nők bőrén viszont többféle baktérium él meg, mint a férfiakén, valószínűleg azért, mert a férfiak bőre savasabb kémhatású, ami nem kedvez a kórokozók szaporodásának.

A karunk ereje egyforma

Egy fitt nő ugyanazt az egy izomra jutó erőt képes kifejteni, mint egy férfi, viszont a nőknek általában kisebb az izomtömege. Egyes izmok, például a láb izmai viszont még erősebbek is lehetnek a nők, mint a férfiak esetében.

Védő zsírréteg

Akármennyire is nem szeretjük, a női test magasabb zsírszázalékának védő szerepe volt a történelemben, és van ma is. Részben az is ennek köszönhető, hogy a nők átlagosan 5-6 évvel tovább élnek, mint a férfiak. Egy komolyabb balesetben is jobban sérülnek, és nehezebben gyógyulnak a férfiak.

Mi a helyzet a futással?

A férfiak általában rövidtávfutónak jobbak, míg a nők a hosszútávfutásban verhetetlenek. A nők ugyanis könnyebbek, így kisebb az ízületeik terhelése. A testfelület és tömeg aránya nagyobb a nőknél, így a termelődő hő jobban eloszlik a testükben, vagyis kevésbé hajlamosak a túlmelegedésre. Futás közben a nők a zsírt is aktívabban égetik, mint a férfiak, így az energiájuk tovább kitart, ha sokáig, egyenletes sebességgel futnak.

A nők jobban bírják a feszültséget

A feszült szituációkban, például a versenysportban a nők jobban bírják a feszültséget. A vizsgákon és állásinterjúkon is kevesebb hibát vétenek a stressz miatt.

A részletek terén jobbak a nők

Míg a férfiaknak általában jobb a térlátásuk, a nők a részletek nyomon követésében jobbak – nem véletlen, hogy könnyebben nyomon tudják követni a színárnyalatok változását.

A nők tüdeje erősebb

Egy 2017-es kanadai kutatás szerint a fiatal sportolónők tüdeje gyorsabban dolgozza fel, és továbbítja a véráramba az oxigént.

A multitasking női műfaj

Régóta tudjuk azt is, hogy a nők egyszerre többfelé is tudnak figyelni, így általában jobbak a koordinációt és koncentrációt igénylő sportokban, például az ütős labdajátékokban. A hippokampusz, az agy érzelmekért és memóriáért felelős része mindkét nemnél ugyanakkora, ám a nőknél több a bal agyféltekéből a jobb felé induló kapcsolat, ami alapján gyorsabban összegzik az információt, és hoznak gyorsan döntéseket.

A nők jobban tűrik a fájdalmat

Egy 2009-es amerikai kutatás szerint a nők sokkal jobban bírják a fájdalmat, mint a férfiak, és gyorsabban fel is épülnek belőle. Ez persze, ha a szülésre gondolunk, nem feltétlenül újdonság. A nők viszont gyorsabban kérnek segítséget, ha fáj valami, és nem hagyják, hogy a krónikus fájdalom megkeserítse az életüket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel