MEDICINA

Amerikai hatóságok: nem kell extrán fertőtleníteni a felületeket a koronavírus miatt

Az új típusú koronavírus leggyakrabban közvetlenül emberről emberre terjed. Az esetek mindösszesen 0,01 százalékában okozza a fertőzést felületeken megtapadt kórokozó, tehát semmi szükség a szokásosnál alaposabb fertőtlenítésre.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) hétfőn kiadott jelentése szerint semmi szükség a felületek szokásosnál alaposabb fertőtlenítésére, ugyanis relatíve alacsony annak a kockázata, hogy a tárgyakon megtapadt Sars-Cov-2 koronavírus-részecskék embereket fertőzzenek meg.

A vírusok terjedésének nem tipikus módja, hogy a velük szennyezett tárgyak, felületek megérintése révén kerüljenek át egyik emberről a másikra. De történhet éppen így is, ezt hívjuk fomite-transzmissziónak. Mivel a Covid-19-et okozó kórokozó terjedéséről sokáig csak nagyon keveset tudunk, ezért az üzletekben és a háztartásokban is megszállottan fertőtlenítették a különböző felületeket, nehogy ilyen formában terjedhessen a járvány.

A CDC egyik friss tanulmánya azonban arra következtetésre jutott, hogy fomite-transzmisszió formájában a koronavírus-fertőzés kockázata rendkívül alacsony: 10 ezer esetből körülbelül 1 ember kapja el így a vírust. Ez az összes fertőzött 0,01 százaléka.

„a SARS-CoV-2 fomit-transzmissziójának relatív kockázata rendkívül alacsony a közvetlen érintkezéshez, a cseppek átadásához vagy a levegőben történő átvitelhez képest”

- olvasható a szövetségi egészségügyi ügynökség jelentésében.

A koronavírusok túlélését vizsgáló tanulmányok szerint a SARS-CoV-2 napokig fertőzőképes tud maradni a különböző felületeken. Rézen 4 óráig, kartonpapíron 24 óráig, műanyagon és rozsdamentes acélon pedig 72 óráig is életben marad. A CDC mindazonáltal megjegyezte, hogy ezek az eredmények „kísérleti körülmények” között születtek, és nem vizsgáltak minden olyan fizikai behatást, amely eltávolíthatja vagy lebontják a vírust, például szellőzést vagy hőmérséklet-változást.

Ezekkel az eredményekkel összhangban az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ frissítette a háztartások tisztítására és fertőtlenítésére vonatkozó irányelveit. A CDC szerint csak akkor kell napi szinten fertőtlenítőszereket használni, ha valaki aktív koronavírus fertőzött. Ha pedig ez a körülmény nem áll fönt, akkor bőven elég 72 óránként megismételni az egyszerű tisztítási eljárásokat.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszkocka, ami nem száraz hatású
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?