Létrehozva: 2021.11.28.

Eszméletlen, mi derült ki a csokoládéról

Akármilyen szigorú diétát tart valaki, egy kis csoki mindig lecsúszik. Nem csoda, hiszen szinte lehetetlen ellenállni ennek a finom édességnek. Most pedig rendkívül jó hírt hozott egy kutatás a csokiimádóknak...

A csoki és a bűntudat sokszor kéz a kézben jár, hiszen mindenki úgy tudja, hogy hizlal, árt a fogaknak, és ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, növeli a cukorbetegségek kockázatát. Ezért mindenki felkapta a fejét, amikor egy kutatás végén az derült ki az eredményekből, hogy márpedig a csokoládé egészséges! Nem mindegy persze, hogy milyet, és legfőképpen, mennyit fogyasztunk belőle, ám az mára már bizonyított tény, hogy okosan fogyasztva a csokoládé egészséges is lehet.

A csokoládé egészséges, ám fontos a mértékletesség! Fotó: Pixabay

Az örvendetes hírre nem érdemes azonban betárazni több tábla tejcsokiból, hiszen ez az állítás kizárólag az étcsokoládéra igaz, és abból sem mindegyik fajtára: csak a jó minőségű, magas kakaótartalmú csoki tesz jót az egészséggel; és ebből a fajtából se mindegyik. A legbiztosabb, ha olyat választasz, amiben legalább 70 százalék a kakaótartalom, vagy annál magasabb. Ugyanis csak ezekben a csokikban találhatók meg elegendő mennyiségben a flavonoidokként ismert vegyületek, melyen magas mennyiségben fejtik ki jótékony hatásaikat.

A kakaóbabban lévő kakaó-flavonoid csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, javítja a szellemi állapotot, és egyes kutatások szerint a cukorbetegségek kockázatát is mérsékli. Emellett stresszcsökkentő hatása is közismert. Számos tanulmány szól a keringésre gyakorolt jótékony hatásairól, így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Vagyis érdemes beiktatni az étrendbe az étcsokit – ám nem mindegy, milyet.

Nem mindegy, milyen és mennyi étcsokit eszünk.

A legtöbb étcsoki, amit az üzletekben kaphatunk, rengeteg cukrot és egyéb, az egészségre káros anyagot is tartalmaz, így nagy mennyiségben fogyasztva inkább ártanak, mint használnak. Nem mindegy az se, hogyan gyártották a csokoládét, hiszen sokszor olyan eljárásokon esik át a kakaóbab, melyek során csökken, vagy teljesen eltűnik a flavonoid-tartalma. A 70 százalékos kakaótartalom mellett ezért arra is érdemes figyelni, hogy az étcsoki alapanyaga természetes kakaó legyen holland helyett, ugyanis utóbbit alkáli savakkal kezelik. Ezzel eltűnik a keserű íz, de vele együtt a flavonoidok is.

Fontos a mennyiség is: szakemberek szerint étcsokiból is legfeljebb napi egy grammot érdemes fogyasztani, ami általában 150 kalória. Ennyit azonban bárki megengedhet magának, és érdemes is, hiszen a csokitól nem csupán jó kedvünk lesz, de a minőségi étcsokoládékban a flavonoidokon túl tartalmaz valamennyi kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot is.

Nem véletlenül kívánjuk Bár egy kis csokira senki nem mond nemet, ha nagyon erős vágyat érzünk, hogy bekapjunk egy kockával, sokszor valójában nem is az édességre vágyunk. Van, hogy a szervezet így jelzi, hogy szüksége van magnéziumra vagy krómra. Így, ha napok óta sóvárgunk a csoki iránt, érdemes ezeket az ásványi anyagokat más úton magunkhoz venni; hiszen a csokiban nincs annyi, hogy a hiányt pótolja.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

mandiner.hu

Hajdú Péter: Borzasztó helyzetben van Varga Judit

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel