MEDICINA

Döbbenet, mi derült ki az energiaitalokról: így károsítják a fiatal szervezetet!

Az energiaitalokról eddig is tudtuk, hogy veszélyesek a fiatal szervezetre, de sajnos egyre népszerűbbek a fiatalok körében. Kanadai kutatók azonban most fényt derítettek ezeknek az italoknak egy veszélyes népbetegséghez fűződő kapcsolatára.

A nagy adag koffeint és más serkentőket tartalmazó energiaitalokról eddig is tudtuk, hogy gyerekeknek nem volna szabad fogyasztani őket. Mégis egyre nő az népszerűségük. Van, aki a nehezebb iskolai napokat is egy doboz energiaitallal kezdi, és nap közben még egyet-kettőt felhörpint belőle.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

E+nergiaital 01

Fotó: Pixabay.com

Egy új kanadai kutatás szerint viszont ezek az italok veszélyesebbek, mint ahogyan eddig gondoltuk. Az University of Calgary tudósai szerint a koffeintartalmú energiaitaloktól erőteljesen megemelkedik az inzulinszint, ez pedig hosszú távon megnehezíti a szervezet számára a vércukorszint szabályozását. Ha tehát valaki hosszú időn keresztül sok energiaitalt fogyaszt, az akár cukorbetegséghez is vezethet, még akkor is, ha az italok egyébként cukormentesek.

A vizsgálatban részt vevő 20 tinédzsernek koffeint tartalmazó vagy koffeinmentes, cukormentes energiaitalt adtak a kutatók, majd megvizsgálták a vércukorszintjüket. A koffeint tartalmazó italok a vércukorszint 25 százalékos és az inzulinszint 26 százalékos emelkedéséhez vezettek. Mivel a koffein hosszan jelen van a szervezetben, ez azt jelenti, hogy a vércukorszint szabályozása akár hosszú órákra is felborulhat egy doboz energiaital elfogyasztása után.

Energiaital 02

Fotó: Pixabay.com

A magas vércukor- és inzulinszint hosszú távon a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőjének számít. Vagyis a gyerekek későbbi, felnőtt kori egészségét veszélyeztetheti a koffein. Persze nem csak az energiaitalok koffeintartalmára kellene odafigyelni, hanem valamennyi koffeintartalmú élelmiszer hatására is: a kakaó, a csoki, és a kóla, sőt, a tea is tartalmazza ezt a serkentő hatású anyagot. Az energiaitalok viszont különösen sok koffeint tartalmaznak, egy dobozban több van, mint egy jó erős kávéban – már csak ezért sem kellene a gyerekeknek nyakló nélkül inni őket.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?