Létrehozva: 2020.12.18.

Döbbenetes: így hat a koronavírus az agyra

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a koronavírus nem csak a légzőszerveket betegíti meg. Többféle idegrendszeri problémát is okozhat, az agyi funkciók romlásától egészen a súlyos gyulladásokig.

Szerző Horváth Gabi

A koronavírus-fertőzéssel foglalkozó kutatók és orvosok egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a koronavírusnak a légutakra gyakorolt hatása csak a jéghegy csúcsa. Ennél sokkal több szinten károsítja a testet a betegség. A neurológiai, azaz idegrendszeri tünetekről is egyre többet tudunk, és az orvosok szerint minden új tapasztalattal csak egyre ijesztőbb lesz a helyzet.

Fotó: Pixabay.com

Kezdetben például azt hitték, hogy viszonylag ritka, hogy a koronavírus az idegrendszert és az agyat támadja meg. Mostanra viszont kiderült, hogy sajnos ez egyáltalán nem ritkaság. Egy októberi amerikai kutatás eredményei például arra utalnak, hogy minden hetedik fertőzöttnek lehetnek neurológiai tünetei. Ezeknek a súlyossága persze erősen változó, a rövid ideig tartó zavartságtól egészen a görcsös állapotokig és a stroke-ig terjedhet. Ráadásul a vírusnak nem is kell közvetlenül bejutnia az agyba és az idegrendszerbe. Sok esetben a betegség kiváltotta oxigénhiány és vérrögök okozzák a problémát. Vagyis az orvosoknak nagy hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy a súlyos állapotú betegek véroxigén-szintjét stabilan tartják, mert ha oxigénhiány lép fel, annak az agy láthatja kárát.

A koronavírus-fertőzés következtében, bár ritkán, mégis kifejlődhet agyvelőgyulladás. A kutatók szerint ez tulajdonképpen nem meglepő, hiszen egyes vírusok okozhatnak agyvelőgyulladást, de azt még nem tudják, hogy kik hajlamosabbak erre Covid-fertőzés esetén. Ami viszont még ijesztőbb: egyeseknél úgy alakul ki a koronavírus-fertőzés következtében az agyvelőgyulladás, hogy közben nem mutatják a betegség más, jellegzetes tüneteit, vagy csak nagyon enyhe légúti tüneteik vannak.

Öregíti az agyat

Egy másik tanulmány szerint egyes fertőzötteknek hosszú hónapokig romolhat az agyi teljesítményük. Ez különösen azokra jellemző, akiknél a betegség súlyos formát öltött, és kórházba kerültek miatta. Egyes elemzések szerint viszont a Covid akár 10 évvel is öregítheti az emberek agyát – ezeket a kutatásokat azonban egyelőre még ne erősítették meg. Egy kis létszámú kínai kutatás szerint például a betegek koncentrációs képessége romlott jelentősen a fertőzés következtében.

Fotó: Pixabay.com

A koronavírus-fertőzésnek azonban nem csak a következményei, hanem a tünetei is lehetnek neurológiai jellegűek. Jelentkezhet például fejfájás – ez utóbbi gyakori tünetnek minősül – és szédülés is. Ráadásul a betegek egy részének a mentális és lelki egészségére is rányomja a bélyegét a fertőzés, felléphet például szorongás, depresszió vagy álmatlanság.

Azt sem sikerült még tisztázni, hogyan juthat be a koronavírus az agyba. A kutatóknak egyelőre négyféle magyarázatuk van a jelenségre. Az egyik, hogy a vírus bejut az agyba, és ott komoly fertőzést okoz. Ezen kívül sérülhet az agy akkor is, amikor az immunrendszer túlműködésbe kezd a fertőzés következtében, és befolyásolhatja az oxigénhiány, valamint a vérrögök kialakulása is. Az első lehetőséget egy kutatás, amelyben koronavírus-fertőzés következtében elhunyt német betegeket vizsgáltak, arra utal, hogy a vírus az orron keresztül is megtámadhatja az idegrendszert. Egyelőre azonban ezen a lehetőségen még vitáznak a kutatók. Ám amíg komoly bizonyíték vagy cáfolat nem születik a kérdésben, addig is érdemes maszkot hordani, távolságot tartani és rendszeresen kezet mosni.

 

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel