MEDICINA

Döbbenetes összefüggést találtak a tudósok a testmagasság és a koronavírus-betegség között

Egyértelműen kiderült, hogy az alacsony, illetve a magas növésű emberek szervezete másképp reagál. De vajon melyik típusra veszélyesebb a koronavírus?

Brit, norvég és amerikai kutatók az oxfordi egyetem tudósainak vezetésével 2000 ember adatait tanulmányozták, és arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a 180 centiméter feletti testmagasságú férfiak esetében kétszer akkora a koronavírus-fertőzés kockázata, mint az alacsonyabbaknál. A nőknél is megfigyelhető volt ez az összefüggés, de a vizsgált résztvevők között annyira kevés nő volt. hogy ezeket az adatokat a kutatók nem tekintik megbízhatónak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Magas férfiak 01

Fotó: Pixabay.com

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a magasak genetikailag érzékenyebbek a koronavírusra, ehelyett inkább a kórokozó terjedési mechanizmusáról ad felvilágosítást. A jelenlegi ismereteink szerint a kilélegzett, kórokozókat tartalmazó aeroszolok egy ideig ott vannak a levegőben, mielőtt lehullnának a földre vagy egyéb tárgyakra. A WHO szerint azonban egyre valószínűbb, hogy a vírus nem csak cseppfertőzéssel, hanem a levegőben is terjed. Ha pedig az apró aeroszolok kilélegzés után még órákig ott lehetnek a levegőben, ez megmagyarázhatja a magasabb emberek megnövekedett kockázatát. A kutatás alapján az is felmerült, hogy számos magasabb, erősebb termetű férfi az építőiparban dolgozik, ami szintén lehet a fertőzés melegágya.

Magas férfiak 02

Fotó: Pixabay.com

A vizsgálat során a résztvevők számos személyes adatát vették figyelembe: hol és hogyan dolgoznak, hogyan járnak be a munkahelyükre, másokkal élnek-e egy háztartásban, mennyit és milyen társaságba járnak, és milyen jövedelmi viszonyok között élnek. A 2000 résztvevőből, akik közül 1000 Nagy-Britanniában, 1000 pedig az Egyesült Államokban élt a vizsgálat idején, 339 ember volt magasabb, mint 180 cm.

A brit férfiak esetében a fertőzés kockázata a kétszerese volt az alacsonyabbakénál. Az amerikai férfiaknál kicsit kisebb volt a különbség, itt azonban a magas nőket kilencszer akkora veszély fenyegeti ebből a szempontból, mint alacsonyabb társnőiket. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a tömegközlekedéssel utazók esetében is nőtt a fertőzési kockázat. Az eredményeket azonban még ellenőrzésnek és további elemzésnek kell alávetni, mielőtt bármilyen összefüggés igazolható lenne. Egyelőre az eredményeket még nem tették közzé hivatalos orvosi folyóiratban, ezért a legtöbb szakember szerint az adatokat egyelőre érdemes óvatosan kezelni.

Azt azonban egyre többen állítják, hogy ha a betegség az eddig gondoltaknál apróbb, sokáig a levegőben maradó aeroszolokkal is terjed, a maszkviselés még fontosabb, mint eddig hittük, sőt, a távolságtartásra is még komolyabban oda kell figyelni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?