Létrehozva: 2019.11.23.

Durva, de ez mind okozhat fejfájást

Szaggat, hasogat, tompán fáj, lüktet, villámként cikázik… – és még ki tudja, hányféle jelzővel írhatjuk le azt a kínt, ami időnként gyötör bennünket.

  • A fejfás igen gyakran folyadékhiány következménye: a napi átlagos folyadékbevitel legalább 1,5-2 liter, terhesség idején, hasmenés során, nyáron és fokozott verítékezésnél ennél még több szükséges (kb. 3 liter). Az alkohol és kávé fogyasztása ilyen esetben szigorúan tilos, mert mindegyik vízhajtó és tovább fokozza a folyadékveszteséget. Ha tehát fáj a fejünk, legjobb, ha először iszunk egy jókora adag friss vizet.
  • Ősszel és télen leggyakrabban megfázás, melléküreg-gyulladás állhat a háttérben. Ezek a láz, a nátha megszűnése után természetesen megszűnnek. Ha mégsem, akkor szinte biztos, hogy valamelyik melléküreg gyulladásával állunk szemben. Ilyenkor nem kell feltétlen gennyes váladék felhalmozódásra számítani, s rögtön annak leszívásától félni, hiszen ezeket a kis üregeket vékony nyálkahártya borítja, ami a fertőzés során ugyanúgy megduzzadhat, és feszítő fájdalmat okozhat, mint a többi légúti nyálkahártya. Tehát elegendő lehet a sósvizes orröblítés, és a váladékot elfolyósító gyógynövénykészítmények használata is. A nyálkahártyát kiszárító orrcseppek és orrspray-k használatával legyünk mindenképp óvatosak.

  • A következő leggyakoribb ok a vashiányos vérszegénység. Többnyire nőknél, gyerekeknél, teljesítmény sportolóknál és vegetáriusoknál jelenthet gondot. A fejfájás mellett feltűnő sápadtság, fáradékonyság, teljesítménycsökkenés, karikás szemek is felhívhatják rá a figyelmet. Mivel élelmiszerrel a vasraktárak csak igen lassan telíthetők fel, ilyenkor feltétlen érdemes vastartalmú gyógynövényoldatokat, természetes vaspótló szereket vagy vastablettát szedni legalább 2-3 hónapon át. Ha ez nem elég, akkor rövidebb injekciós kúrát is rendelhet az orvos. Érdemes feltétlen megnézni a vasfelszívódást is, ha más nem indokolja a hiányt – a gyomor és bélbetegségek jó része többek között vasfelszívódási zavart is előidéz.
  •  

  • Kevesen tudják, pedig rendkívül gyakran ez a fő ok: a rendszeres kávézás is fenn tud tartani krónikus fejfájást. Ehhez pedig nem is kell túl sokat inni, elég lehet reggel egy csésze enyhébb feketekávé is. Ennek nemcsak a vasfelszívódást rontó hatás lehet az oka, hanem az is, hogy irritálja a gyomor-, bélfalat, rontja az epeürülést, továbbá szűkíti az agyi ereket. Elhagyása 2-3 napon át tartó igen, heves fájdalmat tud előidézni, ám ha a kezdeti megvonási tüneteken túljut, 1 héten belül sokkal jobban fogja érezni magát. Ha élénkíteni szeretné magát, igyon inkább egy csésze zöldteát vagy vörös teát. Ha viszont a kávézás rituáléja hiányzik, ajánljuk a maláta- vagy cikóriakávét. (Az enyhe Nescaffe és a koffeinmentes kávé sem ajánlott.)
  • Mivel a nikotin összehúzza az ereket, a dohányzás komoly fájdalmat tud provokálni.
  •  

  • Allergiák és túlérzékenység is előidézhet heves, a nap során többször, rövid ideig tartó fejfájást. Ilyenkor a nagyobb mennyiségben felszívódó vagy felszabaduló hisztamin és szerotonin miatt jelentkezik értágulat és fejfájás. Nagyon sokszor teljesen rejtett marad a tünetekért felelős anyag, mert ha pl. adalékanyagról van szó, az a legkülönbözőbb ételekben előfordulhat, s ilyenkor igen nehéz tapasztalat és gondos odafigyelés mellett is rájönni a fejfájás okára. Allergiák és túlérzékenység is előidézhet heves, a nap során többször, rövid ideig tartó fejfájást. Ilyenkor a nagyobb mennyiségben felszívódó vagy felszabaduló hisztamin és szerotonin miatt jelentkezik értágulat és fejfájás. Nagyon sokszor teljesen rejtett marad a tünetekért felelős anyag, mert ha pl. adalékanyagról van szó, az a legkülönbözőbb ételekben előfordulhat, s ilyenkor igen nehéz tapasztalat és gondos odafigyelés mellett is rájönni a fejfájás okára. Ám szerencsére mindezt ma már ki lehet mutatni – akár székletből és vérből is.
  • Nehézfémterhelés és salakanyag-felhalmozódás: Talán sokkal gyakrabban okoz fejfájást, mint ahogy gondoljuk. A salaktalanító kúrák – átmeneti tünetrosszabodás után! – ezeket a panaszokat gyakran már 1-2 hét után megoldják. A salakanyagok ilyenkor származhatnak a levegőből (pl. ólom és más kipufogógáz alkotók), az italunkból (főleg a szénsavas és dobozos üdítőkből, a szennyezett ivóvízből…), az ételünkből (tartósítók, szennyezések, permetszerek, műtrágyák), kozmetikumokból, stb. De talán még ennél is jelentősebb a bélrendszerben keletkező nagymennyiségű erjedési és rothadási termék, ami szinte azonnal felszívódik, elárasztja a szöveteket, és évek során felhalmozódik, lerakódik a sejtközötti térben vagy épp a sejtekben. Ezért az emésztőrendszer működésének rendezése, megtisztítása nagyon sok makacs fejfájást megoldhat.
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Váratlan hír érkezett Putyinról

    origo.hu

    Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

    borsonline.hu

    Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

    hirtv.hu

    Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

    ripost.hu

    Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

    hirtv.hu

    A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

    origo.hu

    Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

    mindmegette.hu

    Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MEDICINA

    Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

    MEDICINA

    Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

    MEDICINA

    4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

    MEDICINA

    Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

    MEDICINA

    „Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

    MEDICINA

    Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

    MEDICINA

    Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

    MEDICINA

    Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet