MEDICINA

Durva mi derült ki a kávéról, így hat az agyra

Nem zavarja meg a rendszeres kávéfogyasztók alvását a koffein egy új, fiatalokkal végzett kutatás szerint. A stimulálószer azonban csökkenti a szürkeállomány, tehát az idegsejtek térfogatát az agyban.
címkék:
  • Szerző:

A Bázeli Egyetem vezette svájci-osztrák kutatócsoport projektjében húsz fiatal, egészséges ember vett részt, akik rendszeres kávéfogyasztók. A vizsgálatban tíz napon keresztül naponta kétszer koffeintablettákat vettek be, a következő tíz napban placebót.
Alváslaborban végzett agyhullám-mérésekkel megállapították, hogy a résztvevők mindkét időszakban ugyanolyan mélyen aludtak – jelentették a szakértők a Cerebral Cortex című tudományos lapban.

Kávé 01

Fotó: Pixabay.com

Az agyi felvételek azonban egyértelmű különbséget is feltártak: tíz napnyi kávémegvonás után a szürkeállomány térfogata nagyobb volt, mint abban a tíz napban, amikor a résztvevők koffeintablettát fogyasztottak.
Ez a változás azonban az agyszerkezetben ideiglenes. A szürkeállomány képes regenerálódni, ha az illetők ismét lemondanak a koffeinről.

Carolin Reichert, a Bázeli Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények nem egyértelműen jelentik azt, hogy a kávéfogyasztásnak negatív hatása van az agyra.

„De nyilvánvalóan a napi koffeinfogyasztás megváltoztatja kognitív hardverünket, ami kiindulópontot jelent további vizsgálatok számára” – véli a szakértő.

Így hat ránk az esti kávé

A tudósok arra jöttek rá, hogy míg az alkohol és a nikotin megzavarhatja a nyugodt éjszakai pihenést – egy lefekvés előtt elszívott cigaretta például átlagosan 42 perccel rövidíti meg az insominások alvásidejét -, a koffeinnek nem volt ilyen hatása.

Egy alvásszakértő, Dr. Neil Stanley egyébként már korábban is hangsúlyozta, hogy valószínűleg csak egy mítosz, amit a lefekvés előtti kávé élénkítő hatásáról gondolunk. Azonban előfordulhat, hogy valakinek a szervezete érzékenyebben reagál a koffeinre – ilyen esetben valóban jobb mellőzni az esti feketét. Mindenki másnál azonban valószínűleg nem okoz majd álmatlan éjszakát egy lefekvés előtti kávé.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?