MEDICINA

Eddig mindent rosszul tudtunk: csak egyféle köhögés létezik!

Brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy elfelejthetjük, amit eddig tudtunk a köhögésről. A száraz, a váladékos, a mélyről vagy a torokból jövő köhögés voltaképpen mind ugyanaz.
  • Szerző: Ripost

Úgy gondoltad, nem mindegy, mivel csillapítod a köhögés különböző fajtáit? A brit Hull University munkatársai legutóbbi kutatások során arra találtak bizonyítékot, hogy a köhögés különböző fajtáinak csak marketingszempontból van jelentősége, ugyanis így többféle köhögéscsillapítót is el lehet adni.

Tudományos szempontból viszont a többféle köhögés elmélete meglehetősen lejárt lemez: a 19. században dolgozták ki,amikor a tuberkolózis sok áldozatott szedett Európában, az ő köhögésüket kellett megkülönböztetni az átlagosan náthásokétól.

A köhögést manapság viszont inkább a felső légúti fertőzések okozzák, ebben semmi különbség nincs a száraz, illetve a váladékos köhögés között. Ugyanis a köhögést nem a váladék ingerlése váltja ki, hanem az, hogy

a fertőzés megtámadta a szervezet védekező rendszerét, és a felső légutak idegeit különösen érzékennyé teszi.

Ezek ingerlése váltja ki a köhögést, ami a vírus szempontjából a legjobb dolog, hiszen több méter sugarú körben köpködjük szét. A köhögéscsillapító gyógyszerek ezeket az idegvégződéseket védik, ezzel érik el, hogy kevesebbet köhögünk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?