Létrehozva: 2017.12.02.

Egyre több a hamis méz! Így ismerd fel az igazit

Ne vásárolj olcsó, fõzött szirupot drága pénzen, méz helyett. A hamis méz akár szennyezett, egészségre ártalmas is lehet. A termelõ, a felvásárló és az értékesítõ is hamisíthatja a mézet. Mutatjuk, hogyan tudod megkülönböztetni a valódit a pancsolttól.

Szerző Rózsa Dia

 Az Európai Uniós felmérések szerint a boltok polcain lévő méz több mint ötöde hamis. A hamisítványok főleg ázsiai eredetűek.

Sajnos nem könnyű megkülönböztetni az eredetit a hamisítottól.

A megoldás: lehetőleg ellenőrzött forrásból vagy ismerőstől vásárolj mézet.

Ha erre nincs módod, mire figyelj, ha nem akarsz pancsolt mézet venni?

1. Ára

A túl olcsón kínált méz eleve gyanús. A méz előállítása legfőképpen kétkezi munka. A virágzás ideje miatt is korlátozott a méztermelés. A leggátlástalanabb hamisítók még ezt is figyelembe veszik, és a nem eredeti mézet is az általános piaci áron kínálják.

2. Állaga

Figyeld meg a méz állagát. A valódi méz nem folyik. Még kibontás előtt döntsd meg az üveget. Jól látszik, ha túl folyós. A megvásárolt mézet csurgasd le. A valódi méz szépen egyben marad. Ha folyik, többé ne vásárolj attól a gyártótól.

3. Színe, áttetszősége, kristályosodás

A hamis méz vagy egyáltalán nem kristályosodik, vagy sokkal nehezebben.

  • repceméz - nagyon gyorsan kristályosodik, apró, selymes kristályokkal (ezért szinte csak kristályos állapotban lehet hozzájutni), ezen kívül még habosodik és erjed is (távolítsd el róla a habot fogyasztás előtt)
  • napraforgóméz - lassabban, nagy kristályokkal, két fázisban (az első fázis pár hét alatt beindul, felül folyékonyabb, alul sűrűbb réteg válik el egymástól)
  • vegyes virágméz - egyenletes tempóban, egyenletes kristályokkal
  • akácméz, hársméz, selyemfűméz – nehezen kristályosodik (az akácméz mindig áttetsző, világos, a selyemfű pedig mattos árnyalatú, nem csillog)
  • A kristályosodásra hajlamos mézeknél nézd meg a palackozás dátumát.

    Ha több hónapos például a virágméz, és még mindig áttetsző, nyugodtan gyanakodhatsz.

    4. Íze, illata

    A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.

  • akácméz – enyhén aromás, kevéssé savas
  • repceméz – nagyon édes, jellegzetes zamatú
  • napraforgóméz – kesernyésen édes, nagyon karakteres ízű
  • HAMISÍTÁSI TRÜKKÖK

    A termelő, a felvásárló és a kereskedő is különféle technikákkal tudja hamisítani a mézet

    1. Ipari méz

    A méhek nem a virágok nektárjából készítenek mézet, hanem a termelő által a velük feletetett, hígított kristálycukorból. Ennek a méznek a felhasználása csak a sütőipar számára engedélyezett.

    2. Szirupozás

    A csalók vízben feloldják a kristálycukrot, szirupot főznek belőle, és ezt hozzákeverik a valódi mézhez. Mivel a méz 80 százalékban maga is cukor (igaz, nem répacukor!), nehéz észrevenni a hamisítást. Az ilyen mézben kevesebb az ásványi anyag, a vitamin, a nyomelemek, ezért gyógyhatása is jelentősen csökken.

    Elterjedt az olcsó izocukorral való hígítás is. Ez a technika a legkönnyebben kimutatható az eredetiség vizsgálat során.

    3. Bekeverés

    A mézet melasszal, glicerinnel, mesterséges zamatanyagokkal is keverhetik.

    4. Műméz

    Leggyakrabban virágmézként árusítják. Invertcukorból készítik, aromás anyagokkal ízesítik. Így buktathatod le: egy kávéskanálnyi mézet oldj fel tiszta szeszben. A valódi méz teljesen feloldódik, a hamisított homályos lesz, és a belekevert anyag leülepedik.

    5. Forralás, melegítés

    Forralással, melegítéssel változtatják meg a méz állagát. Például a virágmézeknél melegítéssel állítják be a kívánt folyékonyságot. Praktikus szempontból is melegítik a mézet, mert úgy könnyebb palackozni.

    Az értékes tápanyagok sajnos elillannak ettől az eljárástól.

    6. Hígítás

    Jó minőségű mézet olcsó mézzel bekeverni is elterjedt trükk.

    7. Vizezés

    Vásárláskor fordítsd meg a lezárt üveget. Ha az aljáról a buborékok gyorsan haladnak fölfelé, akkor sok vizet tartalmaz, biztos, hogy hamisított.

    8. Színezés

    A méz színét is képesek változtatni a hamisítók, különféle adalékanyagok hozzákeverésével.

    Szerző Rózsa Dia

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Utálják, kigúnyolják, mégis ő mentette meg a nagyképű angolokat a totális focibukástól

    origo.hu

    Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

    borsonline.hu

    „Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

    hirtv.hu

    A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    hirtv.hu

    Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

    origo.hu

    Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

    travelo.hu

    Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

    ripost.hu

    Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

    ripost.hu

    Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

    ripost.hu

    Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

    ripost.hu

    Sztárok bulizás közben - Galéria

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MEDICINA

    Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

    MEDICINA

    Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

    MEDICINA

    4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

    MEDICINA

    Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

    MEDICINA

    „Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

    MEDICINA

    Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

    MEDICINA

    Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

    MEDICINA

    Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet