Létrehozva: 2019.01.31.

Elképesztő tudományos felfedezés: Rákellenes tojást tojnak a tyúkok

A legújabb daganatellenes gyógyszereket már nem a kutatólaboratóriumok fioláiban kell keresni, hanem az egyszerû tyúktojásban. De vajon hogy lehetséges ez?

A legújabb kutatások eredményeként a genetikailag módosított tyúkok olyan tojást tojnak, amely ízületi gyulladás, illetve bizonyos daganatok elleni gyógyszert tartalmaz. Így ugyanis sokkal olcsóbb a gyógyszer előállítása, mint ha gyógyszergyárakban készítenék – egészen pontosan a századrészébe kerül. A kutatók abban reménykednek, hogy így az ipari méretű gyártás is sokkal olcsóbb lehet, és többet is lehet ily módon előállítani az adott gyógyszerből.

Dr. Lisa Herron, a kísérleteket folytató Edinburgh-i Roslin Technologies munkatársa szerint a génmódosított csirkék nem szenvednek, sőt, farmokon élő társaikhoz képes kifejezetten jók a tartási körülményeik, és kényelmes az életük. Az ő szemszögükből ez egyszerű tojásrakás, semmilyen módon nem befolyásolja az egészségi állapotukat.

A tudósok már korábban is kiderítették, hogy a genetikailag módosított kecskék és csirkék képesek fehérjeterápiás gyógyszereket tartalmazó tejet vagy tojást adni. Ez a mostani módszer azonban a korábbiaknál is költséghatékonyabbnak bizonyult.

A rákellenes tojások a gyári gyógyszerek tizedébe, vagy akár századába is kerülhetnek. Ráadásul a csirketelepek felépítése sokkal olcsóbb, mint a steril szobákat tartalmazó gyárépületeké.

A kutatók szerint sok betegségnek az az oka, hogy a szervezet nem termel eleget egy bizonyos vegyületből vagy fehérjéből. A gyógymód pedig a hiányzó vegyület vagy fehérje pótlása lehet, ám a gyógyszerek előállítása mai formájukban nagyon drága. De. Herron és kutatótársai azt az emberi gént vitték be a csirkék DNS-ének a tojásfehérje termeléséért felelős szakaszába, amely az emberi szervezetben a kérdéses fehérje termeléséért felelős.

Amikor az első génmódosított csirke tojását feltörte, és a fehérjét elválasztotta a sárgájától, Dr. Herron azt tapasztalta, hogy a fehérjéből sok van a tojásban. A kutatók ezután két, az immunrendszer számára fontos fehérjére koncentráltak: az IFNalpha2a elnevezésű fehérje erőteljes vírus- és rákellenes hatásáról ismert, a makrofág-CSF pedig a károsodott szövetek regenerációját segítő terápiaként jött létre.

Három tojás kell hozzá, hogy a gyógyszer megfelelő adagja kerüljön a szervezetbe, egy csirke pedig évente akár 300 tojást is tojhat. Elegendő csirkével akár kereskedelmi mennyiségben is elő lehet állítani a gyógyszert.

Az emberi gyógyszerként való felhasználás engedélyeztetése persze még akár 10-20 évig is eltarthat, de az már most világosan látszik, hogy a baromfi abszolút használható állatgyógyászati gyógyszerek előállítására is. Így antibiotikumok használata nélkül lehetne javítani a haszonállatok immunrendszerének működését, megelőzve ezzel az antibiotikum-rezisztens baktériumok létrejöttét. De a kedvtelésből tartott állatok szerveinek regenerálására is fel lehetne használni a gyógyszereket. A kísérleti tojásokat természetesen nem a szupermarketben árulnák, hanem teljes kontroll alatt a termelőktől lehetne beszerezni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet