MEDICINA

Ez történik a babával az anyaméhben, ha a terhes kismama koronavírusos

A kismamák számára különösen félelmetes időszak ez a mostani. Vajon mi történik a babával, ha az édesanya a várandósság idején fertőződik meg a koronavírussal? Egy új kutatás erre kereste a választ.

New York-i kutatók 101 olyan, tavasszal született babát vizsgáltak, akiknek az édesanyja koronavírus-fertőzötten szült. A több mint száz baba körül mindössze kettőnek lett pozitív a tesztje a szülést követő két hétben. Légúti tünetek náluk sem jelentkeztek, és mindketten teljesen meggyógyultak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kismama 01

Fotó: Pixabay.com

Azt egyelőre a kutatók sem tudják, hogy ez a két baba hogyan kapta el a vírust, de azt gyanítják, hogy itt sem a kórokozó méhen belüli, vagy szülés közbeni átadása történt.Szerintük ez a vizsgálat is megerősíti, hogy a babák védelmében a megelőzés klasszikus módszereihez érdemes ragaszkodni, vagyis az édesanya viseljen maszkot szoptatás közben, és mosson gondosan kezet. Elkülöníteni viszont nem kell őket az édesanyjuktól. Arra sincs bizonyíték, hogy a vírust az anya az anyatejjel átadná a babának, sőt, az anyatej az anya vírusai ellen védő antitesteket tartalmazhat.

Kismama 02

Fotó: Pixabay.com

A kórházban a koronavírus-fertőzött anyákat a közös kórtermek helyett egyszemélyes szobákban helyezték el, az ápolók maszkot viseltek, és megtartották a másfél méteres védőtávolságot. Az újszülötteket legtöbbször az anyák mellett helyezték el, de a bölcsőket legalább másfél méterre tették az anya ágyától, amikor a baba benne pihent. A szoptatást és a bőrkontaktust viszont erősen bátorították, hogy kialakuljon a kötődés az anya és újszülöttje között. Csak arra kérték az édesanyákat, hogy viseljenek maszkot, és mindig mossanak kezet, sőt, szoptatás előtt a mellüket is mossák meg szappanos vízzel.

Kismama 03

Fotó: Pixabay.com

A két fertőzött baba egyike pár héten belül negatív tesztet produkált, míg a másikat nem tesztelték le újra, de ő is szépen fejlődik. Légúti tünetek, például köhögés vagy nehézlégzés egyiküknél sem alakult ki. Bár a kutatók elismerik, hogy nem tudják, ezek a babák hogyan fertőződtek meg, Bár a tudósok korábban nem zárták ki a betegség „vertikális”, vagyis anyáról gyermekre történő közvetlen átadását az anyaméhben, a szülés során vagy közvetlenül utána, a mostani kutatás szerint nincs bizonyíték arra, hogy a vírus így fertőzte meg a két újszülöttet. A szakértők tehát változatlanul azt mondják, hogy a megelőzés szokásos módozatai elegendőek. a szoptatás és a bőrkontaktus jó hatásai pedig ellensúlyozzák az esetleges kockázatokat.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?