MEDICINA

Ezek a tünetek utalnak arra, hogy súlyossá vált a koronavírus-fertőzésed

A Kovidők legfrissebb útmutatójából kiderül, hogy mire érdemes figyelni azoknak, akik elkapták a koronavírust, vagy esetleg úgy gondolják, hogy fertőzöttek lehetnek.
címkék:
  • Szerző:

A legfontosabb gyógyszerek mellett szó esik arról is, hogy miként lehet védeni azokat, akik egy koronavírusos beteggel laknak együtt, illetve mi a teendő, ha a betegség tünetei súlyosbodnak.

Hogyan érdemes felkészülni az esetleges megbetegedésre?

A Kovidők szerint az egyik legfontosabb eszköz a lázmérő, amely lehet hagyományos, de akár digitális is. Ezzel nemcsak azt lehet megállapítani, hogy valaki lázas-e, hanem időben felismerhető az is, ha a beteg állapota romlik. Az orvosságok közül kiemelten fontos a lázcsillapító, ezek közül a Paracetamol, az Ibuprofen, a Metamizol és az Aszpirin, amelyek segíthetnek az enyhébb tünetek otthoni kezelésében.

Mi a teendő, ha felmerül a gyanú vagy igazolt, hogy elkaptuk a koronavírus-fertőzést? ?
Segítünk, hogy felkészült...

Közzétette: KOVIDők2021. április 4., vasárnap

 

A lázmérőn és a gyógyszereken túl a pulzoximéter is hasznos lehet, hiszen ez az eszköz megmutatja a véroxigén szintjét, és a legtöbb e-kereskedelmi oldalon vagy patikában az alapváltozata már nagyon olcsón beszerezhető. A vérnyomásmérő szintén egy olyan szerkezet, amely sok ember háztartásában nincs, de érdemes beszerezni.

Arra az eshetőségre is jó felkészülni, ha valaki a fertőzés miatt huzamosabb ideig kénytelen otthon maradni. Erre a célra fontos, hogy legyen otthon megfelelő mennyiségű tartós élelmiszer, szappan, kézfertőtlenítő és műanyag szemeteszsák, valamint maszkokból és gumikesztyűkből sem baj, ha több van otthon, hiszen ezek cseréje is rendkívül fontos.

A betegségre való felkészülés része az is, hogy kéznél legyen olyan szomszéd, rokon vagy ismerős elérhetősége, aki szükség esetén el tud menni a patikába vagy a boltba bevásárolni. Legyen könnyen megtalálható helyen a háziorvosunk telefonszáma, a tajkártya, valamint a személyazonosító igazolvány is.

  • Szedett gyógyszerek,
  • Ismert betegségek,
  • Korábbi műtétek,
  • Ismert gyógyszerallergiák,
  • Legközelebbi értesítendő hozzátartozó.

Mi a teendő, ha elkapja a koronavírust?

A Kovidők kiemeli, hogy minden esetben szükség van a beteg folyamatos megfigyelésére, és szintén tartani kell a kapcsolatot a háziorvossal. A beteget, amennyiben több emberrel lakik egy lakásban, el kell különíteni. Azonban nemcsak neki kell karanténba vonulnia, hanem a vele együtt élőknek is.

Ezért semmiképp se ők menjenek el bevásárolni a beteg számára, mivel rájuk is vonatkoznak a karanténszabályok. Ha bármire szükségük van, kérjék meg a szomszédot, rokonukat, ismerősüket, hogy szerezze be, de a legtöbb élelmiszer és háztartási eszköz rendkívül gyorsan beszerezhető az internet segítségével is.

A háziorvossal emellett azonnal konzultálni kell, ha a koronavírus-gyanús személynek immungyengesége, súlyos tüdőbetegsége vagy súlyos szív- és érrendszeri betegsége van.

Ugyan a koronavírus-fertőzést csak a tesztelés mutathatja ki biztosra, vannak azonban olyan tünetek, amelyek megjelenése szintén utal a betegségre. Ezek a szag- és ízérzékelés elvesztése vagy megváltozása, a magas láz, rossz közérzet, száraz köhögés, fejfájás, szapora szívdobogás, a bőr érzékenysége, ízületi fájdalom, kifejezett fáradékonyság és a csökkent fizikai terhelhetőség.

A beteg, ha a tünetek nem súlyosak, mindenképp pihenjen sokat, figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre és a rendszeres étkezésre. Az utóbbinál érdemes a könnyen emészthető ételeket választani. Az enyhe tünetek esetében a beteg közérzetének javítása érdekében a lázcsillapítók használatát is javasolja a Kovidők, amelyek 4-6 óránként bevehetőek, de lehetőleg az étkezéssel együtt tegyék ezt meg.

Tilos viszont egyszerre többféle láz- és fájdalomcsillapítót bevenni, mert túladagoláshoz vezet!

Ha a lázcsillapító ellenére is tartósan magas a láz (39 foknál több), a beteg hátát és mellkasát langyos vizes törülközőbe kell csavarni. A hűtőborogatásnak nevezett eljárást addig kell folytatni, amíg a beteg testhőmérséklete nem csökken egy fokkal vagy süllyed 38°C alá. A gyakori szellőztetés is elengedhetetlen, mivel a hideg, párás levegő csökkenti a légszomj érzését.

Amennyiben a beteg állapota romlik, van néhány tünet, amelyek a vészhelyzetet jelenthetik. Ezek közé tartozik a nyugalomban fokozódó légszomj, a véroxigénszint 94 százalék alá esése, vagy ha 24 óra alatt 2 százalékkal esik, illetve ha 3 nap alatt 4 százalékkal csökken. Intő jel az is, ha a szisztolés vérnyomás száz alá esik (ez a vérnyomásmérőn az első érték).

Nemcsak az orvosi eszközök, hanem a megfigyelés is segíthet az intő jelek észrevételében, mivel a beteg tudatzavara súlyos állapotra utalhat. Az uralhatatlan hasmenés, a mellkasi fájdalom és a hányás is súlyos betegségre utalnak. Sürgősen hívni kell az orvost azokban az esetekben is, ha a beteg állapota látszatra is jelentősen romlik, lila az arca vagy az ajkai, vért köp, vagy már harmadik napja tart a magas láz, amelyet nem is tudnak otthon csillapítani.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?