Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2017.09.23.

Folyton beteg a gyerek? Így erősítsd az immunrendszerét

Alig kezdett óvodába, iskolába járni a gyereked, máris ágynak esett egy fertõzéssel? Ez a jelenség igen gyakori a tanév kezdetén. De vajon mit tehetsz, hogy kevesebb legyen a hiányzás, és a te munkahelyed se kerüljön veszélybe a gyerekbetegségek miatt?

Az immunrendszer erősítését nem lehet elválasztani a szervezet általános egészségi állapotától. Ha ugyanis a gyerek nem táplálkozik egészségesen, nem mozog, és alig van levegőn, akkor a legfantasztikusabb immunerősítő csodaszer sem ér sokat. Vagyis szerepeljen a család étrendjében lehetőleg minél több zöldség és gyümölcs: cékla, alma, banán, narancs, egészséges fehérjék (tej, tojás, sovány hús), valamint egészséges zsiradékok, növényi és halolajak.

Mozogjatok rendszeresen!

A mozgásra különösen érdemes odafigyelni, hiszen az iskolások szinte egész nap a padban ülnek, holott a szervezetüknek rengeteg mozgásra lenne szüksége. A kisebbekkel menjetek minden nap játszótérre, sétálni, biciklizni, a nagyobbak pedig akár rendszeres edzésre is járhatnak.

Ne féltsd a hidegtől!

Vizsgálatok bizonyítják, hogy az a gyerek, aki hozzászokott a hidegingerhez, sokkal kevésbé hajlamos a meghűléses betegségekre, mint az, aki állandóan a túlfűtött lakásban tartózkodik, kint pedig túlöltöztetik. Az általános szabály szerint mindig egy réteggel kevesebb ruhát adj a gyerekre, mint amennyit gyerekkori tapasztalataid és a saját hőérzeted alapján helyesnek gondolsz.

Oldjátok fel a feszültséget!

Az év eleji stressz is rosszul hat az immunrendszerre, épp ezért érdemes minden napra beiktatni valamilyen feszültségoldó tevékenységet: beszélgetést, közös játékot, kreatív elfoglaltságot. Ez az időszak jó alkalom arra, hogy a család minden tagja lassítson egy kicsit – nem jó, ha a gyerekek azt látják otthon, hogy a hajszoltság a természetes állapot. Arra is érdemes figyelni, hogy minden nap meglegyen az elegendő pihenés.

Vesd be a természetes immunerősítőket!

Az egyik legjobb immunerősítő vitamin a C-vitamin: antioxidáns hatásánál fogva gátolja a fertőzések kialakulását. Legyen otthon mindig narancs, citrom, savanyú káposzta, és minél több zöldség, gyümölcs. Csipkebogyó teát is készíthetsz, ilyenkor azonban ne forró vízben, hanem inkább langyosban áztasd ki a bogyókat – a forró víz ugyanis épp a csipkebogyó C-vitamin tartalmát teszi tönkre.

A béta-karotin szintén remek immunerősítő, ezért érdemes sok sárgarépát, sütőtököt enni.

Az echinacea, azaz a bíbor kasvirág kivonata, teája is hatásos lehet, ám csak 6 éven felüli gyerekeknek szabad adni. Virágpor- és parlagfűallergiásoknak, asztmásoknak, illetve babát váró és szoptató nőknek nem ajánlott a fogyasztása. Mivel a kivonatok legtöbbje alkohollal készül, a gyerekeknek inkább a teát érdemes adni.

A D-vitamin is nagyon fontos: egyes kutatások szerint az influenza azért a tél végén támad teljes erővel, mert addigra lemerülnek a D-vitamin raktáraink. Már csak a D-vitamin pótlása végett is érdemes minél többet a szabadban tartózkodni, de ilyenkor étrendkiegészítő formájában is pótolni kell ezt a vitamint.

A probiotikumok szerepe sem elhanyagolható, hiszen immunrendszerünk épsége sokban függ a bélflóránk állapotától, a probiotikumok pedig épp ezt tartják rendben. A patikai készítmények is hatásosak, ha pedig természetes alternatívára vágysz, adj a gyereknek minél több joghurtot és savanyú káposztát.

Az illóolajok erőteljes fertőtlenítő hatással bírnak, így érdemes az iskolában frissítő hatású citromolajat, otthon pedig pihentető levendulát párologtatni. A közismert hátha elleni illóolajokat, például az eukaliptusz vagy a borsmenta olaját viszont csak hat éven felüli gyerekek esetében szabad alkalmazni. Arra is figyelj, hogy minőségi, terápiás hatású illóolajat vásárolj, az olcsó, értéktelen pancsok nem használnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

magyarnemzet.hu

Teljesült Gulácsi kívánsága, a Bayern ezzel csúnyán hoppon maradt

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg