Létrehozva: 2021.04.18.

Fontos tudni, így ápoljunk koronavírusos beteget

Jó, ha ezekre időben felkészülünk!

Így kezdjük el az ápolást

Nagyon fontos, hogy már a tünetek első megjelenésekor, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a háziorvosunkkal és a nap 24 órájában figyeljük a betegünket. Ha a beteg állapota hirtelen romlani kezd, ne hezitáljunk, azonnal hívjuk a 112-őt, a mentőket. A segítség kérésekor mindig jelezni kell, hogy a betegnek koronavírus fertőzése van és eddig otthonában ápolták.

Az első tünetek után azonnal különítsük el a beteget

Ha arra gyanakszunk, hogy megfertőződött egy családtagunk, ne menjen ki a lakásból, és látogatót se fogadjon. A beteget el kell különíteni a lakáson belül, kizárólag csak az őt ápoló családtaggal érintkezhet, ha lehet ez állandó egy személy legyen. A szoba ajtaja, ahol fekszik, legyen zárva, de sokszor szellőztessünk, mert a hűvösebb, párás levegő csökkenti a köhögést, a légszomjat. A beteg otthon is viseljen maszkot, ha lehet, használjon külön fürdőszobát. Ha erre nincs lehetőség, akkor sorrendben használjuk a mellékhelyiséget. A beteg legyen az utolsó, utána alapos fertőtlenítés szükséges.

A tárgyait is teljesen különítsük el

A fertőzöttnek legyen saját tányérja, pohara, evőeszközei, törülközője, kéztörlője, ágyneműje. A mosogatást is külön végezzük, ha van gépünk, akkor a legmagasabb hőfokon. Ha nincs gép, akkor a beteg eszközeit mindig kesztyűben mossuk el, és külön törlőruhával törölgessük el. A ruháit, textiljeit minimum 60°C-on, más szennyesétől elkülönítetten kell kimosni.

Védjük magunkat is

Aki felvállalja a beteg ápolását az is feltétlenül viseljen maszkot és kesztyűt. Mosson rendszeresen kezet és fordítson gondot a beteg által érintett tárgyak, felületek (pl. kilincs, kapcsológombok) fertőtlenítésére. Kerüljük a szem, orr, száj érintését. Minden olyan szemetet, beleértve a használt papírzsebkendőt szájmaszkot, amellyel a beteg érintkezett, külön szemetes zsákba kell dobni és lezárva kidobni. Utána azonnal mossunk kezet vagy fertőtlenítsünk.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

A betegség leggyakoribb tünetei a következők: magas láz, rossz közérzet, száraz köhögés, fejfájás, szapora szívdobogás. Feltétlenül legyen otthon lázcsillapító: paracetamol, metamizol adható. Naponta 2-szer mérjünk lázat és írjuk fel az értékeket egy füzetbe. A beteg maradjon ágyban, igyon sok folyadékot, egyen könnyű ételeket. Különösen a második hét lehet veszélyes. Romló értékek esetén, ha a következő tüneteket észleljük, azonnal kérjünk orvosi segítséget:

  • A nyugalomban fokozódó légszomj, a felületes, kapkodó légvétel fenyegető légzési elégtelenségre utal! Az egészséges felnőtt légzésszáma 12-20/perc. -
  • Számoljuk meg a beteg pulzusszámát. Felnőttekben a normál tartomány 60-90/min. között van. A lázcsillapítás csökkenti a szapora szívverés és a légszomj érzését. A tartósan 90/min. feletti pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal.
  • Mérjük meg és naplózzuk a beteg által naponta elfogyasztott folyadékmennyiséget és a vizelet mennyiségét. Ha a betegnek 24 órán keresztül nincs vizelete, sürgős orvosi konzultáció szükséges!
  • De akkor is hívjunk orvost, ha az alábbiakat észleljük: hideg, nyirkos, márványozott bőr, újonnan jelentkező zavartság, felülési nehézség, lila ajkak és arc, vérköpés, a nyak merevedésével kísért, nyomásra el nem halványuló bőrpír!
  •  

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

    origo.hu

    Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

    metropol.hu

    Házasság első látásra: Enikő döntést hozott

    vg.hu

    Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

    mandiner.hu

    „Így kell bánni a bűnözőkkel és Putyin ügynökeivel!” – íme a „toleráns” baloldal, ahogy századszor is büszkén megmutatja magát

    origo.hu

    Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Figyelmeztet a rendőrség, ez az új átverés terjed!

    magyarnemzet.hu

    Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MEDICINA

    Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

    MEDICINA

    Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

    MEDICINA

    „Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

    MEDICINA

    Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

    MEDICINA

    Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

    MEDICINA

    Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

    MEDICINA

    Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg

    MEDICINA

    Durva, mi történik a testeddel, ha mindennap szénsavas üdítőt iszol