MEDICINA

Fontos tudni, így ápoljunk koronavírusos beteget

Jó, ha ezekre időben felkészülünk!
címkék:
  • Szerző:

Így kezdjük el az ápolást

Nagyon fontos, hogy már a tünetek első megjelenésekor, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a háziorvosunkkal és a nap 24 órájában figyeljük a betegünket. Ha a beteg állapota hirtelen romlani kezd, ne hezitáljunk, azonnal hívjuk a 112-őt, a mentőket. A segítség kérésekor mindig jelezni kell, hogy a betegnek koronavírus fertőzése van és eddig otthonában ápolták.

Az első tünetek után azonnal különítsük el a beteget

Ha arra gyanakszunk, hogy megfertőződött egy családtagunk, ne menjen ki a lakásból, és látogatót se fogadjon. A beteget el kell különíteni a lakáson belül, kizárólag csak az őt ápoló családtaggal érintkezhet, ha lehet ez állandó egy személy legyen. A szoba ajtaja, ahol fekszik, legyen zárva, de sokszor szellőztessünk, mert a hűvösebb, párás levegő csökkenti a köhögést, a légszomjat. A beteg otthon is viseljen maszkot, ha lehet, használjon külön fürdőszobát. Ha erre nincs lehetőség, akkor sorrendben használjuk a mellékhelyiséget. A beteg legyen az utolsó, utána alapos fertőtlenítés szükséges.

A tárgyait is teljesen különítsük el

A fertőzöttnek legyen saját tányérja, pohara, evőeszközei, törülközője, kéztörlője, ágyneműje. A mosogatást is külön végezzük, ha van gépünk, akkor a legmagasabb hőfokon. Ha nincs gép, akkor a beteg eszközeit mindig kesztyűben mossuk el, és külön törlőruhával törölgessük el. A ruháit, textiljeit minimum 60°C-on, más szennyesétől elkülönítetten kell kimosni.

Védjük magunkat is

Aki felvállalja a beteg ápolását az is feltétlenül viseljen maszkot és kesztyűt. Mosson rendszeresen kezet és fordítson gondot a beteg által érintett tárgyak, felületek (pl. kilincs, kapcsológombok) fertőtlenítésére. Kerüljük a szem, orr, száj érintését. Minden olyan szemetet, beleértve a használt papírzsebkendőt szájmaszkot, amellyel a beteg érintkezett, külön szemetes zsákba kell dobni és lezárva kidobni. Utána azonnal mossunk kezet vagy fertőtlenítsünk.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

A betegség leggyakoribb tünetei a következők: magas láz, rossz közérzet, száraz köhögés, fejfájás, szapora szívdobogás. Feltétlenül legyen otthon lázcsillapító: paracetamol, metamizol adható. Naponta 2-szer mérjünk lázat és írjuk fel az értékeket egy füzetbe. A beteg maradjon ágyban, igyon sok folyadékot, egyen könnyű ételeket. Különösen a második hét lehet veszélyes. Romló értékek esetén, ha a következő tüneteket észleljük, azonnal kérjünk orvosi segítséget:

  1. A nyugalomban fokozódó légszomj, a felületes, kapkodó légvétel fenyegető légzési elégtelenségre utal! Az egészséges felnőtt légzésszáma 12-20/perc. -
  2. Számoljuk meg a beteg pulzusszámát. Felnőttekben a normál tartomány 60-90/min. között van. A lázcsillapítás csökkenti a szapora szívverés és a légszomj érzését. A tartósan 90/min. feletti pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal.
  3. Mérjük meg és naplózzuk a beteg által naponta elfogyasztott folyadékmennyiséget és a vizelet mennyiségét. Ha a betegnek 24 órán keresztül nincs vizelete, sürgős orvosi konzultáció szükséges!
  4. De akkor is hívjunk orvost, ha az alábbiakat észleljük: hideg, nyirkos, márványozott bőr, újonnan jelentkező zavartság, felülési nehézség, lila ajkak és arc, vérköpés, a nyak merevedésével kísért, nyomásra el nem halványuló bőrpír!

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?