MEDICINA

Ezért ne add kölcsön soha a telefonod fülhallgatóját!

Ha a bugyidat nem adnád kölcsön másnak, akkor ezentúl a fülhallgatódat se oszd meg senkivel! De vajon miért is ilyen intim dolog a fülhallgató?

Mutattál már valakinek úgy egy zeneszámot a telefonodból a saját fülhallgatódon keresztül? Romantikusnak gondolod, hogy a szerelmeddel együtt, egy fülhallgató-páron keresztül hallgatjátok a zenét? Nos, ez az, amit soha többet ne tegyél! A fülhallgató ugyanis legalább olyan intim dolog, mint a bugyi. Ha ezeket nem adnád kölcsön, akkor a fülhallgatódat se add oda senkinek. Mutatjuk is, miért!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fülhallgató 01

A kölcsönadott fülhallgató akár súlyos fertőzések forrása is lehet!
Fotó: Pixabay.com

A fogkefédet sem adnád kölcsön!

Az orvosok nem véletlenül tiltják szigorúan a fülhallgató megosztását. Egyszerűen azért, mert ezzel az ártatlannak látszó kütyüvel durva kórokozó-kolóniákat is átadhattok egymásnak. Ennek pedig fájdalmas fülfertőzés is lehet az eredménye. Lényegében ugyanaz a helyzet, mintha a bugyidat vagy a fogkefédet használná valaki más. Különösen akkor, ha a mostanában divatos „fülbedugós” fülhallgatókról van szó. Ezeket a dolgokat ugyanis a tested olyan intim helyein használod, ahol csak rád jellemző, egyéni baktériumflóra tenyészik.

A fül sötét, meleg és nedves hely, ahol előszeretettel szaporodnak a baktériumok, sőt akár a gombák is. A fülzsír valóságos táptalaja ezeknek a mikroorganizmusoknak, amelyek neked optimális esetben nem okoznak gondot, de másnak már fertőzőek is lehetnek. Ráadásul nem is túl gusztusos belegondolni, hogy a füledbe dugott fülhallgató felszínére esetleg némi fülzsír is rákerülhet. A fülgyulladások egy része viszont épp annak köszönhető, ha a baktériumok közé ártalmasak is vegyülnek, vagy az ártalmatlanok túlságosan elszaporodnak a szervezetben.

Fülhallgató

A szivacsos végű fülhallgatót szinte lehetetlen teljesen tisztán tartani
Fotó: Pixabay.com

A fülhallgató fel is sértheti a füledet

A fülhallgató segítségével átvitt baktériumok különösen akkor okoznak gyorsan gyulladásokat, ha a fülhallgató kemény felülete megkarcolja a bőrt. Ezeken a felületes sérüléseken keresztül nagyon könnyen bekerülnek a kórokozók a véráramba, és máris kész a fertőzés. Nem is kell, hogy a sérülést észrevedd. Ezek az apró mikrosérülések a legtöbbször valóban mikroszkopikusak, nem okoznak fájdalmat. A baktériumoknak viszont kaput nyitnak.

Egyetlen olyan eset van, amikor mégis kölcsönadhatod a fülhallgatódat. Akkor tehetsz ilyet, ha a felületét használat előtt és után is alaposan megtisztítod alkohollal, így lényegében egy sterilizált eszközt adsz kölcsön. Arról egyelőre nincsenek kutatások, hogy a mostanában gyakran használt alkoholos kézfertőtlenítő megfelel-e erre a célra, és nem árt-e az alkohol a fülhallgatódnak, de ha végképp nincs más választásod, talán ez is megteszi. Legalábbis a műanyag fülhallgatóknál, mert a szivacsos végűeket szinte lehetetlen tökéletesen megtisztítani. A hétköznapokon viszont az a legbiztosabb megoldás, ha egyszerűen fenntartod magadnak a fülhallgató használatát – még akkor is, ha egyébként igyekszel tisztán tartani az eszközt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?