MEDICINA

Íme az ital, ami egykor gyógyszernek számított, ma koktélba öntjük

A borókabogyót már a rómaiak is alkohollal keverve, gyógyszerként fogyasztották. A belőle készült ital, a gin ma már leginkább koktélok alapanyaga, pedig többféle gyógyhatása is van.
címkék:

A borókabogyót fehérborral keverve már a római orvosok is ajánlották hasfájásra. A mai német és holland vidékeken az 1600-as évek környékén kezdték készíteni az erjesztett gabonából és malátából készült, borókabogyóval párolt szeszes italt, a jenevert, amely ma is a hollandok egyik kedvenc italának számít. Később az ital átkerült Angliába, és ott is rendkívül népszerűvé vált. Olyannyira, hogy az 1700-as években egy átlagos londoni hetente akár két litert is megivott belőle. A gin tonikkal és citrusokkal keverve ekkoriban malária elleni gyógyszer volt, orvosi javaslatra fogyasztották. Valójában a tonikban levő kinin volt a betegség ellenszere, ennek keserűségét fedték el a ginnel és a többi ízesítővel. De a katonák is gint fogyasztottak a csata előtti idegesség és a félelem leküzdésére. A legjobb ginek ma is angol gyárakból kerülnek ki. II. Erzsébetről is köztudott, hogy kedveli a ginnel készült koktélokat, és nemrég egy saját ginmárkát is a piacra dobott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gin 01

A borókabogyó, amelyből a gin készül, valóságos szuperétel
Fotó: Pixabay.com

Kétféle gin létezik

Az italnak alapvetően két fő fajtája létezik. A desztillált gin készítése során a szeszbe borókabogyót és fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják, végül ízesítik. A kevert gin készítésekor a semleges szeszt ízesítik aromákkal és kivonatokkal. A koktélokhoz általában a London Dry Gint használják, amely egy kevésbé aromás, édesítetlen desztillált gin. Ez az alapanyaga a James Bond filmekből ismert, „rázva, nem keverve” készített Martini koktélnak is, vermuttal és olívabogyóval. A Plymouth Gin fűszeresebb típus, általában magában fogyasztják.

Gin 02

Alapvetően kétféle típusú gin létezik
Fotó: Pixabay.com

Nem csak bódít, gyógyít is

Kevesen tudják, hogy a gin nemcsak koktélok alapanyagának kiváló, de gyógyhatással is bír – ez persze nem jelenti azt, hogy mértéktelenül kellene fogyasztani, de kis mennyiségben jó hatással lehet a szervezetre. A borókabogyót szuperételként tartják számon, amely flavonoid-tartalmának köszönhetően javítja a vérkeringést, és segít megelőzni a szívbetegségeket. C-vitamin tartalma is magas, így az immunrendszer működését és a bőr szépségét is támogatja. Természetesen csak a mértékletesség betartása mellett, hiszen az alkohol egyébként, különösen komolyabb mennyiségben fogyasztva, mind az immunrendszer, mind pedig a bőr számára ártalmas.

Gin 03

A híres martini koktél is ginből készül
Fotó: Pixabay.com

A borókabogyóban található olajok enyhítik a köhögést, így a gin megfázás esetén is házi orvosság lehet – már csak azért is, mert gyulladáscsökkentő hatással is bír. Javítja az emésztést és az ételek lebontását, sok nő pedig menstruációs fájdalmak enyhítésénél is esküszik erre az italra.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?