Létrehozva: 2021.12.08.

Gondolkodsz a harmadik oltáson? Ilyen esetekben lehet érdemes még idén felvenned (x)

2020. év elején az addigi megszokott életünk örökre megváltozott a koronavírus által. Folyamatosan aggódunk a szeretteinkért és magunkért, nehogy megfertőzzük beteg, idős ismerőseinket.

Szerző Ripost

Ma már nem állíthatunk be bárkihez egy vasárnapi ebédre, ha nem gondoskodunk egy koronavírus teszt elvégzéséről, hiszen szerettünk csak így lehet biztonságban. A folyamatos aggodalom és bizonytalanság felőrli az embert, ennek is ellenszere lehet a harmadik oltás felvétele.

Mire jó az oltás?

A koronavírus elleni védőoltás a többi vakcinához hasonlóan megvédi a szervezetet a vírustól. A titok nyitja az immunrendszerben rejlik: az oltóanyag kis mértékben vírust tartalmaz, de éppen csak akkora dózisban, hogy a szervezet le tudja gyűrni. Ekképpen ha az immunrendszer legközelebb találkozik vele, tudja, mi a teendő, és nagyobb eséllyel győzi le a vírust.

Magyarországon 6 oltás áll rendelkezésre: a Pfizer-BioNtech, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen, a Szputnyik és a Sinopharm. E két utóbbi csakis Magyarországon elfogadott, így annak, aki rendszeresen utazik, ajánlott az elsők közül választani.

Egy, kettő, három

Ugyan többen gondolnák, hogy egy, legfeljebb két vakcina elég kellene, hogy legyen, több gyerekkorban kapott oltás kap megerősítést a későbbiekben: ilyen például a diftéria és a tetanusz, amit 2 hónapos korunkban kapunk először, majd még négy alkalommal életünk során. Nem ugyanaz azonban a harmadik és az emlékeztető oltás. Utóbbit akkor kapjuk, hogyha két egyforma vakcina után egy harmadik típust adnak be, míg harmadik oltást akkor tudunk magunkénak, ha három egyformát kaptunk.

Történetünk szempontjából lényegtelen, hogy hányadik emlékeztető oltást kapjuk, mindenképpen érdemes megfontolni, hogy élünk-e a lehetőséggel. Azok számára különösen ajánlott egy újabb oltás igénylése, akik valamilyen komolyabb betegséggel küzdöttek vagy küzdenek: akiknek szervátültetésük volt vagy daganatos betegek, nagyobb szükségük van arra, hogy támogassák egy plusz oltással az immunrendszerüket. Az egészséges, de 65 évnél idősebbeknek vagy azoknak, akik munkájuk miatt ki vannak téve a vírusfertőzésnek, szintén ajánlott élni a harmadik oltás lehetőségével.

Miben segíthet a harmadik oltás?

A harmadik alkalom – akárcsak az első kettő – minimalizálja annak az esélyét, hogy komoly következményei legyenek a koronavírus jelenlétének. Ideális esetben úgy fut keresztül rajtunk a betegség, hogy nem is tudunk róla. Ahogy az influenza elleni oltás sem tart örökké, úgy a Covid-oltás hatékonysága is fokozatosan csökken, így ajánlott a másodiktól számítva fél év múlva igényelni a harmadikat. Bizonyára vannak, akik úgy gondolják, hogy elég nekik, ha nem kerülnek kórházba, hiszen soha nem jön rosszkor egy kis betegszabadság, ám aki ennek esélyét is csökkentené, érdemes még az influenzaszezon beköszönte előtt elmennie a harmadik oltásért.

Szakértők szerint a tavaly elmaradt influenza-időszak idén hamarabb érkezik, így az oltással rendkívüli módon megkönnyíthetjük nemcsak saját életünket, hanem az egészségügyben dolgozókét is.

Ha valaki úgy érzi, hogy az állapotára való tekintettel nem indokolt a harmadik oltás beadása, és a háziorvos sem ragaszkodik hozzá, hogy beadja a szert, akkor is érdemes rendszeresen koronavírus teszteket végezni, ám ennél megnyugtatóbb lehet egy antitest-teszt elvégeztetése, amiből megtudhatjuk, hogy védettek vagyunk-e a vírus ellen. Mivel a vakcinák hatása csökken, nem egy életre szóló garancia a jó eredmény. Éppen ezért időnként érdemes koronavírustesztet végezni saját és környezetünk megnyugtatása érdekében is.

Fotó: Kelen

Adassam vagy ne adassam?

A második oltás után azt javasolják, hogy 6 hónapot várjunk a következőig, így aki július-augusztusban kapta meg, nyugodtan várhat jövő év elejéig, hiszen védve van, amit egy antitest-teszt igazolhat is. Előfordulhat, hogy oltottként esünk át a betegségen, ami újabb hónapokkal toldja ki a védettségünket.

Terhesség esetén még nincs egyetemes álláspont arról, hogy ajánlott-e az oltás, ám vannak olyan betegségek, amik kizárják azt, hogy bizonyos oltásfajtákat megkapjon az ember. Ilyen például a trombózis vagy az arra való hajlam, amely esetében nem ajánlott az AstraZeneca. Egy immunrendszert gyengítő kezelés esetén pedig a Szputnyikot nem ajánlják.

Minden oltásnak a leírását érdemes elolvasni, mert bármely hatóanyagra való érzékenység esetén mellékhatásokat eredményezhet az adott oltás, így mindenképpen értesítsük a hozzáértőket érzékenységeinkről, mielőtt beadják a vakcinát.

A döntés a mi kezünkben van: mérlegelhetjük, van-e szükségünk még nagyobb védettségre, vagy bízunk a már meglévőben és immunrendszerünkben. Az is a mi döntésünk, hogy tartunk-e az influenzától, ám ha el akarjuk kerülni, hogy mindkét betegség ledöntsön a lábunkról, érdemes beadatni már idén a harmadik koronavírus elleni oltásunkat.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg