MEDICINA

Ezt jelenti most, ha náthás a gyerek és folyik az orra

Ahogy beindult az iskola, megjelentek az első náthás betegségek is. Eddig nem foglalkoztunk velük komolyan, de most, a koronavírus-járvány idején minden tünetnek nagyobb jelentősége van. Vajon kell-e koronavírusra gyanakodni, ha a gyereket tüsszögés miatt hazaküldik az iskolából?

Bár a koronavírus-fertőzésnek nagyon változatos tünetei lehetnek, a tüsszögés és az orrfolyás viszonylag ritkán fordul elő, bár a delta-variáns esetében valamivel gyakoribb az eredeti vírusnál, ahogy a kötőhártya-gyulladás is – vélik a szakértők. Ezek a klasszikus tünetek járvány ide vagy oda, inkább a nátha és más légúti fertőzések jellemző jelei, amelyeknek ilyenkor, röviddel az iskolakezdés után szintén szezonja van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nátha vagy koronavírus?

Tim Spector brit orvosprofesszor szerint az eldugult, vagy folyó orr olyan tünet, amely miatt nem kell azonnal koronavírus-tesztet végeztetni a gyereken. Elég otthon tartani a kicsit, hogy kiheverje a betegséget. A gyerekorvossal persze nem árt legalább telefonon konzultálni, de ezek a tünetek a leggyakrabban egy egyszerű náthára utalnak. Ha viszont az orvos szükségét látja a koronavírus-tesztnek, mindenképpen végeztessük el.

Nátha 01

A tüsszögésnél és az orrfolyásnál nem kell rögtön koronavírusra gyanakodni
(Fotó: Pixabay.com)

A brit tapasztalatok szerint iskolásoknál a koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei a szokatlan fáradtság, a fejfájás és a láz, valamint a torokfájás és az étvágytalanság, míg a felnőtteknél szintén a kimerültség, a fejfájás, valamint a szaglás és ízérzékelés elvesztése a leggyakoribb árulkodó jelek. A gyerekeknél a szaglás- és ízlelés elvesztése ritkábban jelentkezik, ahogy a köhögés és a légzési nehézség is.

Egy a Covid tüneteivel foglalkozó brit tanulmány szerint a pozitív tesztet produkáló 18 év alattiak több mint felénél a teszt előtti és utáni héten sem jelentkeztek a felnőttekre jellemző Covid-tünetek, például a köhögés, a láz vagy a szaglásvesztés. Egyharmaduknak pedig semmilyen tünete nem volt, őket általában azért tesztelték, mert kapcsolatba kerültek egy igazolt koronavírus-fertőzöttel.

Ettől függetlenül a tüneteket mutató gyerekeke, jelentkezzenek bár náluk a nátha vagy a koronavírus jellemző tünetei, mindenképp otthon kell tartani, hogy ne adják tovább a fertőzést, és náluk maguknál se alakulhassanak ki szövődmények. Ilyenkor érdemes sokat pihenni, sok folyadékot fogyasztani, vitamindúsan táplálkozni, és természetesen követni a gyerekorvos utasításait. Az is fontos, hogy várjuk meg a nátha teljes gyógyulását – ez akár 10 nap is lehet!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?