MEDICINA

Minél előbb hosszú hajat szeretnél? Eláruljuk, milyen gyorsan nő meg!

A hajnövesztés nem könnyű dolog. Sok benne az átmeneti állapot, amikor nagyon kreatívnak kell lenned a se nem rövid, se nem hosszú frizurával. Eláruljuk, milyen gyorsan számíthatsz eredményre.

A nők többsége utálja a hajnövesztés köztes fázisát, amikor a haj még nem rövid, de nem is hosszú, és nagyon ügyesnek kell lenni, hogy valamit kihozzunk belőle. Ráadásul olyan, mintha a növekedés egy ponton megállna, és onnantól nagyon lassan lehet elérni a kívánt hosszt. Vajon milyen gyorsan nő a hajunk, és lehetséges-e gyorsabb növekedésre bírni?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hajnövesztés 01

Az, hogy milyen gyorsan nő meg a hajad, több tényezőtől is függ
Fotó: Pixabay.com

A hajnövesztés sikere sok mindentől függ

Az, hogy milyen gyorsan érünk el sikert a hajnövesztés terén, sok tényezőtől függ: az öröklött adottságoktól, a kortól, a haj típusától, és az általános egészségi állapotunktól is. A hajszálak növekedése három jól elkülöníthető fázisból áll. Az anagén fázis a növekedésé, ez körülbelül 3-5 évig tart, ezalatt éri el a hajszál a maximális hosszát. Ilyenkor a hajszál körülbelül havi egy-másfél centit nő – az viszont egyéni adottság, hogy pontosan kinél mennyit. Ezután következik a körülbelül 10 napos katagén fázis, amely egy átmeneti állapot a telogén fázis előtt. A telogén fázisban a hajszál kihullik a szőrtüszőből. A szőrtüsző ezután körülbelül 3 hónapra inaktívvá válik, mielőtt új hajszálat növesztene.

Hajnövesztés 02

A szervezet általános egészségi állapota is sokat számít
Fotó: Pixabay.com

Mikor nő a leggyorsabban?

A hajnövesztés 15 és 30 év között lehet a legsikeresebb. A haj ekkor nő a leggyorsabban, míg az idő múlásával a növekedése lelassul. Az idősebb kori hormonális változásoknak köszönhetően ráadásul egyes szőrtüszőkben már nem is nő haj, így nemcsak lassabban lesznek hosszúak a tincseink, de hajkoronánk meg is ritkul.

A haj növekedésének sebességében azonban a szervezet általános egészségi állapota is szerepet játszik. Betegség, tartós stressz és hiányos táplálkozás is vezethet oda, hogy a hajnövesztés sikertelen lesz. A hormonális ingadozások is nehezíthetik ezt a folyamatot. Mindez azt jelenti, hogy a hajnövesztés sikere érdekében jó, ha egészségesen táplálkozol, és igyekszel csökkenteni a stresszt, valamint elmész egy általános kivizsgálásra.

Hajnövesztés 03

A fejbőrt és a hajat óvd a hajszárító forró levegőjétől!
Fotó: Pixabay.com

Fel lehet gyorsítani a hajnövekedést?

Igen, bizonyos határok között ez is lehetséges, de ne várj gyors eredményt. A hajnövesztés időbe telik, akkor is, ha teljesen egészséges vagy. Amit viszont befolyásolhatsz, az a hajad és a fejbőröd egészsége. Az utóbbi érdekében használj kímélő sampont, amelyik nem irritálja, és nem szárítja ki a fejbőrödet, viszont alaposan eltávolítja a hajra rakódott szennyeződéseket. Amennyire csak lehet, védd a hajadat a hajszárítás, a festés és az egyéb eljárások ártalmaitól. Ha a természetes megoldásokban bízol, hajmosás előtt tegyél fel tökmagolajos vagy ricinusolajos pakolást. Hajmosás közben az ujjbegyeiddel alaposan masszírozd át a fejbőrödet. Táplálkozz egészségesen, legyen az étrendedben bőven egészséges zsírsav, fehérje, vas és A-vitamin. Amennyire csak lehet, csökkentsd a stresszt az életedben, és oldd a feszültséget sporttal, relaxációval.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?