MEDICINA

Hullik a hajad? Így varázsold újra dússá!

A nők nagy része életében többször is találkozik a hajhullással, az 50 felé járók közül pedig majd mindenkinek megritkul a haja. Ám ezt nem kell szó nélkül elfogadni, számos olyan módszer létezik, melynek segítségével újra dús lehet a frizurád.
  • Szerző: Ripost

Egészséges étrend

A hajad akkor lesz gyönyörű, ha elegendő fehérjét, vasat, cinket és B12-vitamint fogyasztasz. Vagyis

az étrendedben legyen sok sovány hús, zöld leveles zöldség, dióféle, hüvelyes és hal.

Masszázs

Amikor hajat mosol, mindig masszírozd át a fejbőröd, ez ugyanis javítja annak vérkeringését. A jobb vérkeringés pedig azt jelenti, hogy több oxigén és tápanyag jut el a hajhagymákig, és a samponban levő aktív hatóanyag is jobban felszívódik.

Hajformázás

A hajszárító, a hajsütővas, a hajfestés és a dauer károsítja és ritkítja a hajat. Próbáld csökkenteni ezek használatát, amennyire csak lehet.

Vitaminok

Érdemes kérned egy vérkép-vizsgálatot az orvosodtól. Ez ugyanis kimutatja, a vashiányt, vagy ha D-vitamin hiányod van – ezek mind hajhulláshoz vezethetnek, és némi vitaminpótlással megoldhatók.

Stresszoldás

A hirtelen és a krónikus stressz is hajhullással jár, és lassítja a hajnövekedést. Lélegezz mélyeket, próbáld ki a relaxációt és a meditációt – a hajad meg fogja köszönni.

Méregtelenítés

A hagyományos kínai orvoslás szerint a haj egészsége két dologtól függ: a vese energiájától és a vértől, amely a hajat táplálja. A megoldás: akupunktúra és gyógynövények, amelyek segítik a szervezet méregtelenítését. Nem tudjuk, hogy mennyi ennek a valóságtartalma, de egy csésze csalántea pár napig biztosan nem árthat.

Fordulj orvoshoz!

Ha a hajhullás hirtelen és nagymértékű, és a házi gyógymódok nem segítenek, mindenképp fordulj orvoshoz. A megfelelő vizsgálatok után kiderülhet, ha a hajhullás oka hormon- vagy pajzsmirigy-probléma, vérszegénység, esetleg valamilyen betegség.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?