MEDICINA

Így kell megfőzni a mirelit zöldséget, hogy ne legyen veszélyes

Nemrégiben 9 áldozatot követelt Európa-szerte a Listeria-fertőzés, amelynek kórokozója egy hazai fagyaszóüzem zöldségeiben rejtőzött. Van azonban egy módszer, amellyel minimálisra csökkentheted a fertőzés kockázatát.
  • Szerző: Ripost

Maga a baktérium számos élelmiszerben jelen lehet a lágy sajtoktól a tejen keresztül egyes zöldségfélékig. A kismamákra és babáikra, valamint a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthet súlyos veszélyt, de jobb, ha az egészséges immunrendszerű emberek is igyekeznek elkerülni a fertőződést.

A fertőzést okozó, Listeria monocytogenes nevű baktérium a klinikai esetek 20-30 százalékában okoz halálos kimenetelű betegsége. Akár -18 Celsius-fokig is képes életben maradni, így a hűtés sem pusztítja el. Az alapos hőkezelést viszont nem szereti. Ha 2-3 percig 75 Celsius-fok fölötti hőmérsékletre hevítjük, akkor elpusztul. Vagyis érdemes alaposan megfőzni a zöldségeket, és vigyázni arra, hogy a zöldséges étel közepe is percekig magas hőmérsékletű legyen.

Ha szereted a turmixot és a salátát, ebbe is csak főzve tedd a zöldséget. A vizsgálatok szerint a kukorica a legveszélyesebb mirelit zöldség a Listeria szempontjából, így annak főzésére különösen ügyelj, de a többi fagyasztott zöldséget se fogyaszd el nyersen, mindig főzd meg. A gyümölcsök viszont nem veszélyesek, mivel savas kémhatásuk nem kedvez a baktériumnak. A gyorsfagyasztott málnát tehát nyugodtan megeheted közvetlenül a felengedés után.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?