MEDICINA

Így segít a férfiaknak a tökmagolaj

Ha az egészséges növényi olajok kerülnek szóba, mindenki az olívaolajra gondol először. Pedig vannak ezen kívül is rendkívül hasznos, ráadásul ízletes olajok. Például a tökmagolaj, amely jó volna, ha nagyobb mennyiségben kerülne a férfiak étrendjébe.

A tökmagolajat a tökmagból sajtolják, és rengeteg ételhez használják ízesítőként. Itthon az Őrségben készül a legjobb tökmagolaj – 2016-ban még az „Őrség Zöld Aranya” nevet viselő országtortában is helyet kapott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tökmagolaj 01

Fotó: Pixabay.com

De vajon miért is tesz ennyire jót ez a növényi olaj? Elsősorban azért, mert tele van egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakkal, ezek pedig nagyon egészségesek. Mindenekelőtt a szív- és érrendszer egészségét óvják. Egyes kísérletek és tanulmányok viszont arra utalnak, hogy a tökmagolaj rendszeres fogyasztása a hangulatra is jó hatással van, még a szorongás és a depresszió tüneteit is képes mérsékelni.

A tökmagolaj ráadásul rengeteg antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, például karotinoidokat vagy E-vitamint. Ezek pedig hozzájárulnak a szervezet gyulladásos folyamatainak mérsékléséhez, és így egy sor betegség megelőzéséhez, a daganatos kóroktól egészen az időskori szellemi hanyatlásig. A bőrnek is jót tesz, mivel serkenti a sejtmegújulást és a kollagéntermelést – épp ezért nem csak a főzéshez használják gyakran, hanem kozmetikumoknak is kedvelt alapanyaga. A házi készítésű kozmetikumokba is nyugodtan beleteheted.

Tökmagolaj 02

Fotó: Pixabay.com

A férfiak számára pedig azért is nagyon fontos ez az olaj, mivel a szív- és érrendszeri problémák mellett a prosztata panaszaira is jó hatású. Részben a már említett telítetlen zsírsavaknak, részben pedig a Delta-7 fitoszterolnak és a szelénnel köszönhető ez a hatás, amelyekből a tökmagolajban szintén sok van. Nem csak a megelőzésben lehet szerepe, a már kialakult problémák esetén is kiegészíti az orvosi kezelést – például kevesebbszer kell felkelni éjszaka a vizelési inger miatt, sőt, akár a fájdalom is mérséklődhet.

A tökmagolajat elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, saláták vagy krémlevesek remek ízesítője. De a tésztaételekre és a párolt vagy sült zöldségekre is rá lehet csepegtetni. Egyedi aromájával különleges ízt ad az ételeknek. Tárolni légmentesen lezárt üvegben, fénytől védett, hűvös helyen érdemes – így akár két évig is megőrzi a minőségét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?