MEDICINA

Így segít védekezni a betegségek ellen ez a ronda paraszti zöldség

Van a magyar konyhának egy karakteresen csípős gyökérzöldsége, amely nemcsak a pikáns íz hordozója, de a légúti betegségek ellen is bevethető. Általános immunerősítő hatása nagyon is jól jön koronavírus idején.

A húsvéti sonka állandó kísérője, az év többi részében pedig főtt vagy sült húsok ízesítője, mártások alapanyaga a torma. Érdemes is belőle minél többet fogyasztani, hiszen több szinten támogatja a szervezet működését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Torma

A megfázásra, és más légúti betegségekre sokan vetik be a csípős élelmiszereket, az erős paprikát, a fokhagymát és a tormát. Egyes kutatások szerint nem alaptalan a jó híre, ugyanis a torma baktérium- és vírusölő hatással bír. Persze a koronavírust nem gyógyítja, és nem is előzi meg (erre továbbra is a maszk, a kézmosás és a távolságtartás a legjobb módszer), de egy banális náthánál sokat segíthet.

Részben azért, mert a csípős ízért felelős vegyületek kissé irritálják a nyálkahártyát, ezért váladéktermelésre késztetik azt – így pedig könnyebb megszabadulni a makacsul letapadt váladéktól. Másrészről viszont hatóanyagai az immunrendszer működését is támogatják, emellett pedig némi baktérium- és vírusölő hatással is rendelkeznek. Elsősorban az arcüreggyulladás, valamint a hasmenéssel, hasfájással járó fertőzések kiegészítő kezelésében hatásos.

Torma 02Ez utóbbi esetben azért is válik be, mert a tormában található fitokemikáliák serkenti az emésztést, illó anyagai pedig a hányinger ellen is hatásosak. Rosttartalma a hasmenést és a székrekedést egyaránt segít megelőzni illetve enyhíteni. A torma egyébként egyes kutatások szerint még a daganatos betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet. A húgyúti fertőzéseknek is ellenszere, méregtelenítő és vesetisztító hatásáról is ismert. Külsőleg alkalmazva izom- és ízületi fájdalmak ellenszereként is alkalmazzák.

Frissen reszelve, ecetesen vagy tormamártásként húsételek remek kísérője lehet. A hidegtálaknak is elmaradhatatlan ízesítője, de akár a salátaöntetbe is tehetünk belőle egy keveset.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mákos guba egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?