MEDICINA

Így segíthetsz a kellemetlen bőrhibákon!

A bőrhibák megoldása nem az, hogy tetőtől talpig beöltözöl. A leggyakoribb problémákat otthon is viszonylag könnyen megoldhatod.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Keratosis pilaris

Ez a bonyolultan hangzó név jelöli azt a viszonylag gyakori állapotot, amikor a felkar hátsó részén, a combon és a csípőn a bőr kemény, érdes, libabőr-szerű lesz. Ez voltaképpen az elöregedett hámsejtek felhalmozódása a szőrtüszők körül. Teljesen nem lehet tőle megszabadulni, de sokat lehet javítani rajta – nyáron sokszor magától is javul az állapota, és az idő műlásával is enyhülni szokott.

Így kezeld:

Használj naponta finom szemcséjű bőrradírt, hogy eltüntesd az elszarusodott hámsejteket. Ha szakemberre bízod magad, a kémiai hámlasztók és a fényterápia (IPL) is sokat segítenek.

Striák

A hirtelen súlygyarapodás, vagy a várandósság miatt fellépett csíkok oka, hogy a bőr feszességét adó kollagén- és elasztinrostok nem bírják tovább, és elszakadnak.

Így kezeld:

A stria elleni krémek általában használnak. Különösen jók a bőrgyógyász által felírt, retinol tartalmú krémek, amelyek főként a friss, legfeljebb fél éves csíkokra hatnak a legjobban. A régi csíkokat a rendszeres radírozás is halványítja. A szakember lézerterápiával segíthet.

Hemangióma

Ez az értágulat csecsemőkön és felnőtteken egyaránt kialakulhat.

Így kezeld:

Házilagos kezelés sajnos nincs rá, korrektorral viszont ügyesen leplezheted. A bőrgyógyász lézerrel tudja eltávolítani.

Benőtt szőrszálak

Gyantázás vagy borotválás után sokszor előfordul, hogy egy szőrszál nem bújik ki a szőrtüszőből, hanem visszafordul, és gyulladást okoz.

Így kezeld:

Érdemes az érintett területet minden nap leradírozni, hogy megelőzd a szőrtüszők eltömődését. Ha mégis benőtt egy-egy szőrszál, akkor fertőtlenítsd a gyulladt területet, és igyekezz egy recept nélkül kapható krémmel vagy oldattal csökkenteni a gyulladást. Ha nem sikerül, és komolyabb szőrtüszőgyulladás alakul ki, menj orvoshoz – ő valószínűleg antibiotikumot tartalmazó krémet fog felírni.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?