Létrehozva: 2016.07.14.

Így változtatja meg életedet a futás és az edzés

Egészen meglepõ eredményeket mutatnak a tanulmányok.

Ha rendszeresen sportolsz, akkor nem ismeretlen számodra az érzés, hogy mennyivel másabb lett az életed, mióta belekezdtél. Ha viszont még csak most barátkozol a gondolattal, akkor kérdezz meg olyan embereket a környezetedben, akik rendszeresen futnak, úsznak vagy akár bicikliznek, mennyire váratlan hatásokat produkált számukra a testedzés. Egy aggasztó határidő kevésbé tűnik nyomasztónak, egy nehéz beszélgetés könnyedebben zajlik - és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Csodát tesz az aggyal

Kutatások bizonyítják, hogy a fizikai aktivitás serkenti az agyműködést és fokozza a figyelmet. Persze egy olyan világban, ahol a kényelem egyre nagyobb szerepet kap, gyakran nehéz rászánnunk magunkat arra, hogy fárasztó gyakorlatokat végezzünk. De tartsd szem előtt, hogy ezek az áldásos hatások azokon a napokon is elkísérnek, amikor kihagysz egy-egy edzést. Feltéve persze, hogy rendszeressé válik életedben a sport.

Személyiséged új oldalát ismerheted meg

A testmozgás azon felül, hogy alakodnak és egészségednek jót tesz, nemcsak agyműködésedre van jó hatással, de rendkívül sokat tesz hozzá személyiséged fejlődéséhez is. Profi sportolók számoltak be arról, miként tanultak meg a sport segítségével úrrá lenni a kellemetlenségeken, kitartást, koncentrációt és nyugalmat érezni akkor is, amikor a körülmények látszólag nem kedveznek ennek.

Viszlát stressz!

Egy tanulmány során azt vizsgálták meg, hogyan változtatja meg az egyetemisták mindennapjait, szokásait és életét a rendszeres sport. Az eredmény igencsak meggyőző. Arra jutottak ugyanis, hogy azok, akik heti 2-3 alkalommal valamilyen edzést végeztek, a stressz csökkenéséről számoltak be amellett, hogy iskolai teljesítményük javult. Õk egyébként önkéntelenül is jobban odafigyeltek az egészséges táplálkozásra. A rendszeres mozgás beiktatásával a vizsgált diákok arról is beszámoltak, hogy pozitív változásokat észleltek önuralmuk és koncentrációjuk terén.

Olyan sikereket hoz, melyekre nem is gondolnál...

Természetesen sok szakértő és kutató foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a sport milyen lelki és szellemi előnyökkel jár. Nagyon fontos és jó hír, hogy az eredmények szerint a rendszeres sportba kezdő emberek életkörülményei nagy mértékben javultak. A változás ugyanis olyan komplexen hatott személyiségükre és életükre, hogy sokkal könnyebben vészelték át a traumákat,  magabiztosabbá és sikeresebbé váltak, ez pedig eredményekre vezetett a magánéletben, a munkában sőt még az álláskeresésben is. Az egyik vizsgálat során még azt is figyelemmel kísérték, hogy stresszhelyzetben milyen fizikai tüneteket produkálnak az alanyok. A diákok egyik csoportját ugyanis arra kérték, hogy 20 héten át legalább hetente két alkalommal fusson. Majd a vizsgák során szívmonitorral figyelték a hallgatók testi tüneteit. Azt tapasztalták, hogy a futást végző csoport tagjai szívverése nyugodtabb és egyenletesebb volt még a stressz ellenére is, mint azoké, akik nem sportoltak a vizsgált időszakban.

A sport tehát nem csupán abban segít, hogy testedet formába hozd, bőröd és izmaid feszesebbé tedd. Legalább ennyire fontos mindaz, amit szellemileg és lelkileg köszönhetsz neki. Minden alkalommal, amikor úgy érzed, inkább majd holnap kezdenél neki a rendszeres mozgásnak, gondolj arra, biztosan megéri-e... Hiszen a halogatással nem egy fárasztó félórától mentesíted magad, hanem annak a lehetőségétől, hogy kiegyensúlyozottabb, stresszmentesebb és sikeresebb életet élj.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Dunda György: Akár a 18 éveseket is elvihetik a frontra + videó

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

hirtv.hu

Nem teljesen józanul adott interjút Magyar Péter + videó

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Íme Jamie Oliver angol húsvéti zsömléje - ezt ki kell próbálnod idén!

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Súlyos betegségéről beszélt a gyönyörű magyar műsorvezető: „Alig állok a lábamon és mindenem fáj”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel