MEDICINA

Ijesztő dolog derült ki a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttekről

Az eddig ismert tüneteken kívül más egészségkárosodások is kialakulhatnak a Covid-fertőzötteknél, különösen a súlyos esetek vannak veszélyben.

Amerikai kutatók legújabb vizsgálata arra utal, hogy a koronavírus-fertőzés nyomán, különösen a kórházban ápolt súlyos betegeknél, idegrendszeri tünetek is felléphetnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Neurológia 01

Fotó: Pixabay.com

A kutatók 509, chicagói kórházakban ápolt Covid-fertőzött adatait elemezték. A kórházba felvett betegek közül 215 esetében már az első tünetekkel együtt jelentkeztek a neurológiai problémák. Összesen a vizsgált betegek 82 százaléka, 419 ember mutatott neurológiai tüneteket.

Az idegrendszeri tünetek rendkívül változatosak voltak, az izomfájdalmaktól a fejfájáson keresztül a szédülésig. Sokszor előfordult az agyi funkciók változása, például a zavarodottság, a memória romlása és a koncentráció nehézségei, összefoglaló néven az enkefalopátia is. Ez utóbbi tünetek gyógyultak a legnehezebben, a többi tünete esetén a kórházból való elbocsátás idejére már jelentős volt a javulás.

Neurológia 02

Fotó: Pixabay.com

A kutatás csak a kórházi ápolást igénylő koronavírus-fertőzöttek viszonylag kis csoportját érintette, így az egyelőre nem tisztázott, milyen gyakoriak a neurológiai tünetek a betegek nagy tömegénél. A vizsgálat azonban ismét csak arra utal, hogy a Covid-fertőzés igenis okozhat idegrendszeri tüneteket, különösen akkor, ha a tünetek súlyosabban jelentkeznek. A vizsgálat szerzői rámutattak: az általuk a vizsgálatba bevont, kórházi ápolást igénylő páciensek több mint négyötöde mutatott ilyen tüneteket.

A fejfájás és az izomfájdalom egyébként általában is a vírusos betegségek egyik tünete, így nem jelenti automatikusan azt, hogy ha jelentkeznek, akkor biztosan koronavírus-fertőzött vagy. Ezt a háziorvos által elrendelt, vagy magánúton elvégzett teszt dönti el. Az viszont további vizsgálatot igényel, hogy a Covid által kiváltott idegrendszeri problémák mennyire általánosak, mennyire súlyosak, és mennyire hosszú távúak.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?