MEDICINA

Durva, de ezek az ételek teszik tönkre az ízületeidet

Nem csupán akkor érdemes ezeket elhagyni, ha valakinél már kialakult az ízületi gyulladás; ezek az ételek hosszú távon ugyanis komoly betegséget válthatnak ki. Mutatjuk, mit érdemes nagy ívben elkerülni!
  • Szerző:

Nem csupán a meglévő artritisz tüneteit fokozzák bizonyos ételek, hanem hosszú távon elő is idézhetik a krónikus gyulladást. Ezek az ízületeknek ártó ételek lassan, fokozatosan teszik tönkre a szervezetedet; érdemes mértékkel fogyasztani őket, vagy teljesen elhagyni az étrendedből. Akik ízületi gyulladástól szenvednek, megfigyelhették már, hogy bizonyos ételek csökkentik a gyulladás tüneteit, míg másoktól belobban a fájdalom. Mutatjuk, melyek a leginkább az ízületeknek ártó ételek!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

1. Paradicsom

Paradicsom 02

Fotó: Pixabay.com

Alapvetően egy rendkívül egészséges zöldség, hiszen alacsony a kalóriatartalma, rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz; ám egy kutatás során fény derült rá, hogy megnöveli a vérben a húgysav szintjét, ami a köszvény kialakulásának az első számú oka. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell hagyni az étrendből a paradicsomot, de érdemes mértékkel fogyasztani; meglévő ízületi betegség esetén pedig az orvossal megbeszélni az étrendet.

2. Sör

Sör

Fotó: pixabay.com

A nyári melegben sokan szeretik ezt a hűsítő italt; de egy brit kutatás során kiderült, hogy minél többet és rendszeresebben fogyasztja valaki, annál nagyobb eséllyel alakul ki nála oszteoartritisz. Általában a csípő- a térd- és az ujjízületekben alakul ki a betegség.

3. Napraforgóolaj

Fotó: Pixabay.com

Míg az omega-3 zsírsav jót tesz a szervezettel, az omega-6 kevésbé; utóbbiból pedig bőven fogyasztunk, megtalálható például a szójaolajban, a sült ételekben, a margarinban, a napraforgóolajban és egyes húskészítményekben is. Vásárláskor érdemes a csomagolt ételek összetevőit átnézni, és inkább kerülni azt, amiben omega-6 zsírsav van.

4. Üdítőitalok

Fotó: Pixabay.com

A cukros üdítők nem csupán hizlalnak, de hatásuknak köszönhetően nagyobb a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának az esélye. Ráadásul egy kutatás eredményei szerint az ízületeket is hazavágja; aki rendszeresen fogyaszt ilyen italokat, annak 63 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy arthritisze alakuljon ki, mint azoknak, akik vizet, teákat isznak rendszeresen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?