MEDICINA

Ezt teszi a kávé a testeddel, egészségesebb, mint gondolnád

A kávé az egyik leggyakrabban fogyasztott italunk, sokan el sem tudják képzelni, hogy ne csésze kávéval indítsák a napjukat. Vajon jól teszik?
címkék:

A legtöbb ember számára a kávéfőző az a konyhai kisgép, ami nélkül el sem tudná képzelni a háztartását, és a kávé az az ital, ami nélkül el sem indul a nap. Sokan vádolták ezt az italt azzal, hogy egészségtelen – de vajon valóban így van? Vagy egyáltalán nem kellene leszoknunk róla?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szerencsére a legtöbb szakember ma már azt vallja, hogy nem kell feltétlenül leszoknunk a kávéról. Kutatások sora bizonyítja, hogy a kávénak rengeteg jó hatása van a szervezetre. Máris mutatunk belőlük ötöt, aminek te is örülni fogsz.

Kávé 01

Testileg és szellemileg is hamar felfrissülsz tőle
Fotó: Pixabay.com

A kávé energiával látja el az agyat

A koffein olyan vegyületek termelését serkenti a szervezetben, mint az ébresztő hatású norepinefrin, és a fókuszálást segítő dopamin. Nem csoda, hogy az elfogyasztása után röviddel máris éberebbnek érezzük magunkat, és képesek vagyunk a feladatainkra koncentrálni. Ezért idd meg nyugodtan a reggeli kávét. Csak az nem mindegy, hogy mikor: a legújabb kutatások szerint ne rögtön felkelés után vedd magadhoz, amikor a stresszhormonok szintje még magas a szervezetedben, hanem várj vele egy-másfél órát. Ilyenkor képes a legjobban kifejteni a hatását.

Tele van hasznos tápanyagokkal

A kávé hasznos tápanyagokban is nagyon gazdag. Van benne például a vörös vérsejtek képződésében is szerepet játszó B5-vitamin, a csontok egészségét és a megfelelő anyagcserét elősegítő mangán, a vérnyomás szabályozásáért felelős kálium, az idegrendszer működésében részt vevő magnézium, és niacin. amely a tápanyagok energiává alakításában játszik szerepet.

Kávé 02

Az antioxidáns hatású vegyületeknek is remek forrása a kávé
Fotó: Pixabay.com

A kávé jó antioxidáns-forrás

Az antioxidáns hatású vegyületek felveszik a harcot a gyulladásokat és a sejtek idő előtti öregedését okozó szabad gyökökkel. A kávé ezeknek a vegyületeknek is remek forrása. Több kutatás is vizsgálta már a kávénak a krónikus betegségek megelőzésében játszott szerepét, de az agy frissességét megőrző szerepét is sikerült igazolni. Persze azért a többi antioxidáns-forrást, a zöldségeket és a gyümölcsöket se hanyagold el!

Edzés előtt különösen jól jön a kávé

Edzés előtt különösképpen érdemes elfogyasztani egy csésze kávét, hiszen a kávé igazoltan növeli a fizikai teljesítőképességet. Stimulálja az idegrendszert, és hatására a szervezet azt az üzenetet küldi a zsírsejteknek, hogy alakítsák energiává a szervezetben tárolt zsírt. A kávé hatására termelődő adrenalin abban segít, hogy tovább kitarts a fizikai erőfeszítésben, vagyis többet fuss. Az azonban fontos tudni, hogy a kávé rendelkezik némi vízhajtó hatással, és a bélmozgásokat is segít rendben tartani – vagyis edzés előtt mindenképp menj el vécére.

Kávé 03

A kávé az allergiások állapotát is javítja
Fotó: Pixabay.com

Az allergiásoknak is jó barátja lehet

A koffein az álmosság mellett az orrdugulást is enyhíti. Vagyis az allergiások számára kétszeresen is jó hatású: egyrészt enyhíti az allergiával járó gyulladásos folyamatokat és orrdugulást, másrészt pedig abban is segít, hogy az allergia ellen szedett antihisztamin tartalmú gyógyszerek ne okozzanak álmosságot.

Azt azonban érdemes tudni, hogy a mértékletesség itt is fontos: aki túl sok kávét iszik, könnyen idegessé, stresszessé válhat, megfájdulhat a feje, remegni kezdhet, és akár a vérnyomása is felmehet. A túlzott kávébevitel (vagyis több mint napi 3-4 csésze kávé) a szorongásos tüneteket is súlyosbíthatja.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?