MEDICINA

Kezdődik a szénanátha, így csökkentsd a kínzó tüneteket

Ahelyett, hogy örülnél a virágos tavasznak, folyton fáradt vagy. Tüsszögsz, fújod az orrod, viszket a szemed. Mielőtt a gyógyszerekhez nyúlsz, jó ha tudod, hogy kiváló házi módszerek vannak, melyek káros mellékhatások nélkül, segítséget nyújtanak a kínzó tünetek ellen.

Nem tudsz felhőtlenül örülni a tavaszi virágzásnak, mert szénanátha kínoz? Nem kéne rögtön szteroidos gyógyszerekhez nyúlni, inkább próbálkozz meg természetes házi módszerekkel.

Mi a szénanátha?

A szénanátha vagy allergia egy jellegzetes tüneteket okozó reakció az allergén anyagokra: por, állatszőr, pollen (pl. parlagfű, virágzó növények), penészgomba, egyes ételek, fém stb. Ilyenkor a szervezet ellenanyagokat (antitesteket) termel.

Tünetek:

  • tüsszögés
  • orrnyálka termelés (folyamatos orrfújás)
  • szemviszketés
  • könnyezés

Olívaolajos orrtörlés

Ha kevésbé súlyos az eseted, próbáld ki az olívaolajos módszert. Egy fültisztító pálcikára cseppents olívaolajat. Reggelenként törüld át vele belülről az orrodat. Az olaj védőréteget képez az orr nyálkahártyáján, így a pollenek, a por nem képes megtapadni.

Az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatású is.

Orr öblítés

Reggelenként öblítsd át az orrodat enyhén sós vízzel. Ehhez ázsia boltokban szerezz be speciális orrmosó edénykét. Ezzel megtisztíthatod az orr nyálkahártyáját borító csillószőröket a rájuk tapadó allergén anyagoktól.

1%-os sóoldatos öblítőfolyadék:

1g tengeri sót oldj fel 1 dl felforralt, langyos vízben.

Hogyan végezd:

Öntsd a sóoldatot az orröblítő, csőrös edénykébe (vagy szívd föl egy műanyag injekciós fecskendőbe). Mosdókagyló fölött hajolj előre. Fordítsd a fejedet oldalra, és a fölül lévő orrjáratba öntsd a langyos, sós vizet. Nyisd ki a szádat, és hagyd, hogy a folyadék a másik orrlyukadon át távozzon. Ezután az ellenkező oldalról, a másik orrlyukadat öblítsd át ugyanígy. Orrlyukanként felváltva, egymás után többször is végezheted az orrmosást, míg tisztának nem érzed.

Szükség esetén naponta 3 alkalommal ajánlott az orröblítés.

Ezzel a módszerrel még az arcüreggyulladás is megelőzhető, kezelhető! Orrnyálkahártya gyulladás, orrdugulás, orrfolyás esetén is végezz rendszeresen 1 %-os sós-oldatos orröblítést.

Az indiai jógik minden nap kitisztítják az orrüregeiket, hogy a levegő akadálytalanabban áramoljon.

Gyógyteák

Vásárolj speciális, allergia ellen készített gyógytea keveréket.

A lefőzött teát egész évben inni kell ahhoz, hogy az allergia elleni védettség kialakuljon.

Ám a hatása meggyőző.

A csalán, a máriatövis, a ginkgo biloba, a lándzsás útifű, a kakukkfű, a papsajt, a cickafark is tartalmaz allergiás tüneteket csökkentő hatóanyagokat.

Életmód

A napi rendszerességgel végzett erőteljes edzés izzadást vált ki. Tisztítja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Könnyebben védekezel a környezet hatásaival szemben.

Kerüld a stresszt, inkább relaxálj, meditálj.

Az egészséges étkezés (friss gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonák fogyasztása) is hasznos a szervezetet támadó kihívásokkal szemben.

Fogyassz kevesebb alkoholt, kávét, szokj le a cigiről.

Kerüld a tejtermékeket, fogyassz kevesebb húst.

Csökkentsd az allergén anyagokat a környezetedben:

  • naponta moss hajat
  • vihar idején ne szellőztess
  • tüntesd el a szőnyegeket
  • mosd gyakran a textíliákat, ágyneműt
  • az utcai cipődet hagyd a bejáratnál

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?