Létrehozva: 2015.07.16.

Kötelező tudni: így mentsd meg a saját életed!

Mit csinálsz, ha egyedül vagy és szúró fájdalmat érzel a mellkasodban? Vagy zöldségszeletelés közben súlyosan megvágod a kezed? Hogy a vészhelyzetben se veszítsd el a lélekjelenléted, ismerned kell pár trükköt.

Azt hiszed, téged sosem ér utol a baj? Ne reménykedj, a statisztika szerint, minden ember átesik kisebb-nagyobb baleseteken, amelyekből, ha néhányat nem veszel komolyan, akár végzetes is lehet!

Ha egyedül vagy otthon és a bal oldaladon zsibbadást érzel, melyhez szúró szívtájéki fájdalom is társul, azt mondod, rögtön hívod a mentőket. DE.....

a mentők a visszajelzésüktől számítva átlagosan 8 perc alatt érnek a helyszínre. Míg az agy 3 percig képes csak levegő nélkül életben maradni.

Tehát ismerned kell a túlélési praktikákat, hogy életben maradhass, míg megérkezik a segítség.

Vészhelyzet esetén a legfontosabb az első 10 perc. Mindegy, mit csinálsz, a lényeg, hogy tégy valamit és ne veszítsd el a fejed. Nyilvánvaló, hogy nem tudsz minden esetben tenni magadért, hiszen ha elájulsz már csak külső segítséget kaphatsz.

Azonban ezt az állapotot meg is lehet előzni.

Fulladás....

Ha valami megakad a légcsőben természetes reflex, hogy köhögni kezdesz. Ez azonban nem minden esetben célravezető. Köhögés közben görnyedj össze, a fejed hajtsd előre, így könnyebben kijön az elakadt étel. Ha teheted, akkor használd saját magadon a Heimlich módszert, melynek lényege, hogy erős nyomást gyakorolsz a hasadra is. Ezt két módon is megteheted. Az egyik öklödet helyezd a köldök fölé, a másik kezeddel pedig told lefelé az öklödet. Ezt ötször ismételd meg egymás után. Szúró érzést érzel majd, de akkor jól csinálod.

Ha ez bonyolultan hangzik, akkor vegyél egy támlás széket és hajolj a támlájára. Nehezedj rá. A hatás ugyanaz. Ha sikerült túlélned a félrenyelést akkor is keress fel egy orvost, mert a Heimlich fogás bordatörést is okozhat.

Vérzés....

Mértéke attól függ, hogy hol történt a baleset, milyen szerved sérült meg. Ha artériát értél, akkor az ütőeres vérzés pár perc alatt végezhet veled. Pillanatok alatt elgyengülsz. Mielőtt ez megtörténne, vegyél egy tiszta törölközőt és olyan erősen kösd rá a sebre, amennyire csak tudod. Ha fáj akkor jó, de vigyázz nehogy teljesen elzárd a keringést az adott testrészben. Gyakorolj közvetlenül nyomást a sebedre és emeld a megvágott testrészt a szívtájéknál magasabbra. Tehát ha a kezedet vágtad el akkor emeld a fejed fölé. Így csökkented a sérült részbe jutó vér mennyiségét.

Ha a lábad vérzik akkor is próbáld meg felemelni olyan magasra, hogy a szív felett legyen.

Soha ne távolíts el a sebből semmit, amivel megvágtad magad. Ne húzd ki a sebből a kést, de ha csak egy ceruzát böktél magadba, azt se vedd ki. A sebben levő tárgy elzárja a vér útját, az ereket elrekeszti. Ha kiveszed rosszabbat teszel.

Levágott ujj....

Az eljárás hasonló a vérzésnél használtnál. Kösd el a levágott testrész végét, majd emeld a fejed fölé. A levágott testrészt pedig, ha teheted jegeld le. De előtte még csavard egy rongyba, hiszen a közvetlen hideg károsíthatja a szöveteket. Ha helyesen cselekszel, akkor ezt a kórházban vissza tudják még varrni.

Szívroham....

Ha zsibbadást érzel a bal karodban, zúg a füled, szédülsz, esetleg szívtájékon feszítő érzést is érzel, azonnal hívd a mentőket. Közben pedig rágj el egy aszpirint. Így gyorsabban dolgozik a gyógyszer, mintha lenyelnéd. Feküdj a hátadra, a vállad és a fejed egy kicsit emeld meg.

Az aszpirin lassítja a vér áramlását, így kisebb az esélyed a vérrög képződésre. Ha fekszel, akkor a meglévő vérrögök elmozdulását gátolod.  

Rovarcsípés a szájban

Ebben az évszakban gyakori a rovarcsípés. Aggodalomra azonban az adhat okot, ha ez a szájban történik, esetleg lenyeled a rovart. A méhek és a darazsak szeretik a cukros üdítőket, így ha nem veszed észre és lenyelsz egyet, a torkodat is megcsípheti.

A csípés érheti a szádat, a nyelvedet, de akár a torkodat is. Ez életveszélyes még akkor is, ha nem vagy allergiás a csípésre. Amíg várod a segítséget, szopogass jeget, mert ezzel csökkented a duzzanatot és a fájdalmat.

(Forrás: Daily mail)

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United szerződést adott Jürgen Kloppnak

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Itt nyitja meg új, budapesti üzletét a Penny

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

vg.hu

M30-as autópálya: hiába zárták le két hónapja, azóta sem történt semmi a szétrepedt szikszói szakaszon

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Elkezdett flörtölni velem...” – kiakadtak Petrán a Házasság első látásra nézői

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg