MEDICINA

Lecsap a nagy hideg, vigyázz, így hat a testedre

A sötét, hideg napok nem csak a lelkünket tépázzák meg, a testünkre is hatással vannak. Vajon mire kell figyelni, ha lecsap a hideg, és sarkvidékire vált az időjárás?
címkék:

Először is, jöjjön a hideg egy kellemes mellékhatása: mivel a testünk ilyenkor komoly energiát fordít arra, hogy fennmaradjon az állandó hőmérséklete, több kalóriát égetünk, ha lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála. Ezt a plusz kalóriavesztést azonban nem érdemes energiában gazdag komfort-ételekkel ellensúlyozni, ha ezt teszed, akkor aligha fogsz fogyni. Ha viszont ilyenkor is odafigyelsz a táplálkozásodra, lehet, hogy pusztán a hidegtől is lecsúszik egy-két kiló. Persze azért mozogni továbbra sem árt, de lehet, hogy a hidegben még hatásosabb a futás vagy a séta!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

hideg 01

Fotó: Pixabay.com

A szív erősebben dolgozik a hidegben

Ha szív- és érrendszeri problémával küzdesz, érdemes fokozottan odafigyelned ebben az időszakban. A hideg és a korai sötétedés az alvásciklusodba is beleavatkozhat, így nem csoda, ha ilyenkor rosszul alszol. Az alkohol ugyan csökkenti a hideg-érzetet, és átmenetileg el is álmosíthat, mégsem jó megoldás. Amellett ugyanis, hogy rontja az alvás minőségét, a szervezet hideg elleni védekező mechanizmusát is kikapcsolja. Így aki komolyabb italozás után sokáig a hidegben tartózkodik, akár vészesen ki is hűlhet.

A hidegben – megint csak az állandó testhő fenntartása miatt – összehúzódnak az erek. Ezért hűlnek ki hamar a végtagjaink, sőt, akár az ujjaink körmérete is csökkenhet. És ez az oka annak is, hogy ilyenkor az orrunk, a fülünk kellemetlenül „megfagy”, fájdalmassá válik. A szemnek sem tesz jót a metsző hideg és a szél. A síelők nem véletlenül hordanak speciális szemüveget – de nagyon hideg, szeles időben a városban sem túlzás napszemüveget viselni. A hideg időben lehűlő orrban kicsapódik a tüdőből érkező meleg levegőben levő nedvesség, pára – és máris beindul a hidegben szinte törvényszerű, ártalmatlan, vizes orrfolyás.

Mivel a bőr keringése romlik, az arcunk nem csak kipirul ilyenkor, hanem alaposan ki is szárad. Érdemes zsiradékban gazdag, az időjárás hatása ellen védő krémet választani, hiszen egy egyszerű hidratáló gél aligha lesz elég. Az arctisztításhoz is használj lágy, tápláló arctejet, és csak langyos vízzel öblítsd le esténként az arcodat. Hetente egyszer tegyél fel tápláló, száraz bőrre való pakolást. Akármilyen jól esik ilyenkor a forró fürdő, ne ülj bele minden este egy kád forró vízbe. Inkább gyorsan zuhanyozz le, és utána használj a nyárinál valamivel sűrűbb, krémesebb állagú testápolót.

hideg 02

Fotó: Pixabay.com

A kezed is megsínyli a hideget, kiszárad, reszelőssé, irritálttá válik. A kesztyűt lehetőleg ne hagyd otthon, és minden nap használj kézkrémet. A mostanában szükség alapos és gyakori kézmosás is tovább szárítja a kéz bőrét, így jó, ha napközben, a táskádban vagy a munkahelyi fiókodban is van kézkrém.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?