MEDICINA

Magasnak mérték a vérnyomásodat? Nem biztos, hogy izgulnod kell, ettől is lehet!

Eddig sosem volt probléma a vérnyomásoddal, most viszont kicsit magasabbnak mérték a normálisnál? Mindenképp figyelj oda rá, de szerencsére az is lehet, hogy nem kóros a helyzet.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A magas vérnyomás veszélyes betegség, károsítja az ereket, és a szívbetegség vagy a stroke nagyobb kockázatával kell szembenézned miatta. Ha egynél többször mér a normális értéknél magasabb vérnyomást az orvos, vagy a házi vérnyomásmérő, az már megerősíti a magas vérnyomás diagnózisát, és a problémát mindenképp kezelni kell – épp ezért sose blicceld el az orvos utasításait, mozogj rendszeresen, táplálkozz egészségesen, és szokj le a dohányzásról. Ha viszont csak egyetlen egyszer ugrik kicsit magasabbra a vérnyomásod, annak akár ártatlan oka is lehet. Íme, a leggyakoribb vérnyomásemelők.

Beijedtél

Ha már a fehér köpeny látványától is remegni kezd a lábad, ne csodálkozz, ha a szervezeted stressz-üzemmódra vált, és ezzel együtt a vérnyomásod is megemelkedik. Vegyél pár mély lélegzetet az orrodon keresztül, és fújd ki a szádon keresztül, ez segít megnyugodni, és lejjebb vinni a vérnyomásértéket. Az is jó megoldás, ha előbb mindent végigbeszéltek az orvossal, és csak ezután kerül sor a vérnyomásmérésre.

Rohantál az orvoshoz

A futás, de még a gyors gyaloglás is megemeli a vérnyomást, ráadásul, ha versenyt futsz az idővel, ehhez még mentális stressz is társul. Szerencséd van, ha kicsit csúszik a rendelés, mivel így van esély rá, hogy a vérnyomásod visszatér a normál tartományba. Itt is jó megoldás, ha először felteszed az orvosnak a kérdéseidet, és csak utána méri meg a vérnyomásodat.

Pisilned kell (nagyon)

Ha a hólyag megtelik, a szervezet stresszreakciót él át, így az ereid összeszűkülnek, és a vérnyomásod megemelkedik. Vagyis gyorsan szaladj el a vécére, mielőtt bemennél a rendelésre.

Kávét vagy energiaitalt ittál

A koffein megemeli a vérnyomást, és szűkíti az ereket. Jobb lenne a koffeintartalmú italok fogyasztását a vérnyomásmérés utánra halasztani.

Keresztbe tett lábbal ülsz

A keresztbe tett lábak összenyomják a láb vénáit, ettől a vér pangani kezdhet, a szív pedig kompenzációképpen még nagyobb erővel pumpál. Ülj kényelmesen, egyenesen, a lábaidat ne tedd keresztbe.

Hideg van a rendelőben

Amikor hűvös van, a bőrhöz közeli erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig megemelkedik. Épp ezért okos ötlet, ha viszel magaddal egy pulóvert, amikor orvoshoz mész, hiszen nem tudhatod, milyen lesz ott a hőmérséklet.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?