MEDICINA

Ez a hagyma védi meg tavasszal az egészségedet

Elindult a szezonja annak a hagymafélének, amelyik szinte csodaszerként vonult be a magyar konyhákba. Levele igazi vitaminbomba, és nagyon sokféleképpen használhatod!

A medvehagyma elsősorban erdős, ligetes területeken nő, de a kertben is megterem. Illata és íze a fokhagymáéra emlékeztet. Hosszúkás, ívesen visszahajló levelei március táján jelennek meg, és már el is indult a szezonja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Medvehagyma 01

Dióval, olívaolajjal, parmezánnal és medvehagymával készül a legfinomabb pesto!
Fotó: Pixabay.com

Mire jó a medvehagyma?

A medvehagyma a fokhagyma hatóanyagaihoz hasonló kénvegyületeket tartalmaz, így szerepet játszhat a szív- és érrendszer egészségének védelmében. Vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatása is lehet. A felső légúti megbetegedések megelőzésére, és a hurutos tünetek enyhítésére is ajánlják. C-vitamin tartalma révén az immunrendszer működését támogatja. Emésztési panaszok esetén is enyhülést hozhat. Vesetisztító hatása is ismert, sőt, egyes megfigyelések szerint a férfiasságnak is jót tesz. Mivel enyhe véralvadásgátló hatással is rendelkezik, műtétek előtt nem javasolt a fogyasztása, és véralvadásgátlót, valamint nem szteroid gyulladáscsökkentőt szedők is csak orvosukkal megbeszélve fogyaszthatják.

A konyhában is sokoldalú alapanyag a medvehagyma

A medvehagymából készíthetsz pestót, de zöldköretként, és salátaként is remek. Apróra vágva egyszerűen szórd rá a vajas vagy zsíros kenyérre, vagy szárítsd meg, hogy sokáig elálljon. Szárított formában, sóval keverve fűszersó lehet belőle. Leveleivel levest és húsételeket is a fokhagymához hasonlóan ízesíthetsz. A kelt tésztákhoz sós töltelékként használhatod hússal, zöldséggel párosítva, de pogácsát is ízesíthetsz vele.

Medvehagyma 02

Gyűjtheted, de össze ne keverd a gyöngyvirággal!
Fotó: Pixabay.com

Vigyázz, élet-halál múlhat rajta, mit szedsz le!

Nem védett területeken, saját használatra, két kiló alatti mennyiséget engedély nélkül lehet gyűjteni, ha a leveleket egyenként, kézzel szeded le. A legjobb, ha egy növényről csak a levelek felét szeded le, mert így a jövő évi termést is biztosítod. Nagyobb mennyiség gyűjtése esetén a terület használójával kell szerződést kötni.

A medvehagyma gyűjtésének legfontosabb szabálya: ne téveszd össze a medvehagyma levelét a gyöngyvirágéval, mert az halálos méreg! Ha bizonytalan vagy, inkább ne szedd le, ha medvehagymát vásárolsz, ellenőrzött helyről tedd. Ha véletlenül gyöngyvirág-levelet ettél, azonnal fordulj orvoshoz, mivel már 2-3 levél is szívműködés-zavart válthat ki. Fontos különbség, hogy a medvehagyma levele hosszúkás, 3-4 centi széles, míg a gyöngyvirág-levél 6-8 centi széles. Ha megdörzsölöd a levelet, a medvehagymáé fokhagymaillatú, míg a gyöngyvirágé szagtalan. A medvehagyma gyökérzete hagymás, míg a gyöngyvirágnak tarackjai vannak. Mindkét növény az árnyas erdőket kedveli, ha napos réten találsz hasonló levelű növényt, szintén ne szedd le: kikerics lehet, ami úgyszintén mérgező.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?