Létrehozva: 2018.10.30.

Még mindig a legelhízottabb a magyar, de van megoldás

Az OECD felmérése szerint Európában a magyarok számítanak a legelhízottabb nemzetnek. A világlistán sem szorultunk sokkal hátrébb, itt a negyedik helyen állunk. Pedig érdemes lenne lejjebb kerülni ebben a rangsorban, mert az elhízás számos betegség elõszobája lehet. Szerencsére van egyszerû megoldás!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfrissebb jelentése szerint a magyar felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. - Ezzel az adattal a magyarok számítanak Európa leginkább elhízott nemzetének, és az USA, Chile, Mexikó és Új-Zéland után a világ összes országa közül is az ötödik helyre kerültünk – közölte az OECD jelentésére hivatkozva a kutatókból és orvosokból álló Magyar Elhízástudományi Társaság.

A szakértők szerint ez azért is különösen veszélyes, mert az elhízás nagyjából 20 komoly betegség előszobája lehet: olyan problémák kialakulását segítheti elő, mint a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy egyes daganatok. Ezek mind vezető halálozási oknak számítanak, ráadásul gyógyításuk az egészségbiztosítási kasszát is megterheli. Pedig az elhízás jó ideig életmódváltással is orvosolható, csak a súlyos esetei azok, ahol ez már nem lehetséges, és gyógyszerre, műtétre van szükség.

Elsőre úgy látszik, hogy a helyzet stagnál: az Országos Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2009-es és 2014-es adatainak összevetéskor az derült ki, hogy évente legfeljebb 1 százalékkal növekszik a túlsúlyosok és elhízottak száma. Ugyanakkor azonban nő az elhízás mértéke, egyre több túlsúlyosból lesz elhízott, és az elhízás egyre súlyosabb formái jelennek meg. Épp ezért nagyon fontos lenne, hogy fokozottan odafigyeljünk erre a népbetegségnek számító problémára, igyekezzünk megelőzni, és ha fogyni nem is tudunk, legalább tartsuk a súlyunkat, ne hízzunk tovább.

5 ajánlás a tartós fogyáshoz

A Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) öt pontból álló ajánlást fogalmazott meg az elhízás és szövődményes betegségei megelőzése érdekében. Íme az öt, viszonylag egyszerűen betartható pont, amely már rövid távon is sokat segíthet.

1. Étkezzünk változatosan, de felezzük le a fő- és kisétkezéseink adagját! Minden étkezésünk tartalmazzon friss zöldségből, gyümölcsből készült ételt, figyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet igyunk.

2. Fokozatosan növeljük az aktivitásunkat, vagyis kezdjünk rendszeresen mozogni. A legegyszerűbb mozgásforma, a gyaloglás, ennek napi adagja néhány percről 60 percre vagy 10.000 lépésre is növelhető. Igyekezzünk fokozatosan, naponta-hetente növelni a séta idejét és intenzitását.

3. Aludjunk lehetőleg 7-8 órát, ebből lehetőleg éjfél előtt 2 órát. Hűvös, nem túlfűtött, kiszellőztetett helységben aludjunk, és lefekvés előtt 2 órával ne étkezzünk, valamint lehetőleg ne ekkor eddzünk.

4. A bennünket érő napi stresszt remekül feloldhatjuk aktív szabadidős programokkal, sporttal, kirándulással, tánccal, kulturális tevékenységekkel.

5. Életmódunknak legyen napi és heti ritmusa. Szokjunk le a dohányzásról, csökkentsük az alkoholfogyasztást. Csak a legszükségesebb vegyszereket, kozmetikumokat használjuk háztartásunkban, és csak kezelőorvosunk által előírt gyógyszereket, illetve táplálék-kiegészítőket szedjünk .

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mintha az apját látnánk: Lionel Messi fia kivégezte a Barcelonát

origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

borsonline.hu

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Orbán Viktor is reagált arra, hogy karhatalommal akadályozzák Brüsszelben a békepárti és migrációellenes konferencia megtartását

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

magyarnemzet.hu

Ennél jobb muníciót nem is kaphatott volna most a magyar kormány a Brüsszeltől

origo.hu

Megdöbbentő változás: így néz ki hatalmas fogyása után Király Viktor

mindmegette.hu

Hosszú Katinka döntése végleges, szomorú hírt közölt

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg

MEDICINA

Durva, mi történik a testeddel, ha mindennap szénsavas üdítőt iszol