MEDICINA

Melyik vércsoportot támadják leginkább a szúnyogok?

Megint tele vagy szúnyogcsípéssel? Vajon miért van az, hogy az egyik ember körül csak úgy rajzanak a vérszívók, míg a másikon egyetlen csípés sincs? Megmutatjuk, mi vonzza hozzád a rovarokat.

Bekavar a genetika

Sajnos a tényezők egy részét nem tudod befolyásolni: az izzadáskor a bőrödön tenyésző baktériumok és a vércsoportod például komolyan hat arra, hogy szeretnek-e a szúnyogok. Egy 2004-es tanulmány szerint a 0 vércsoportú embereket jobban kedvelik a szúnyogok, mint az A vagy B vércsoportúakat.

Nem mindegy, hogyan lélegzel

A szúnyogok jobban szeretik a gyorsabb anyagcseréjű embereket, mivel ők több szén-dioxidot lélegeznek ki. Valószínűleg ezért van az is, hogy a terhes nőket gyakrabban csípik meg a szúnyogok. A férfiakat is jobban kedvelik a nőknél, mert a nagyobb testfelület miatt több szén-dioxidot bocsátanak ki. Ez pedig épp az a vegyület, amelynek alapján a szúnyogok „kiszagolják” az embert.

Imádják a szúnyogok, ha izzadsz

A szúnyogok imádják a verejtékben termelődő vegyületeket és az ott szaporodó baktériumokat. A test melegét is érzékelik, így sötét ruhában és mozgás közben nagyobb veszélyben vagy.

A virágillatú parfümre rárepülnek

Ennek hátterét egyelőre nem sikerült tudományosan bizonyítani, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a virágos illatok vonzzák a szúnyogokat, ezek a rovarok ugyanis az emlősvér mellett a virágokat is szeretik. Vérre tulajdonképpen csak a nőstény szúnyogoknak van szükségük, ezt használják fehérjeforrásként a peterakáshoz. A hím szúnyogok egyáltalán nem csípnek, ők a növények nedvein élnek.

Szúnyogriasztót a lábra!

A szúnyogok az erekkel gazdagon behálózott területeket szeretik, ezen belül is leginkább az alsó végtagot. Éppen ezért a legjobb, ha a karodra, a lábadra és a lábfejedre fújod a szúnyogriasztót. A szúnyogok egyébként nem vonzódnak a szokásosnál jobban a hajlatokhoz – ezt inkább azért érezzük így, mert a hajlataink tele vannak idegvégződésekkel, és az itt elhelyezkedő csípések sokkal kellemetlenebbek, mint a máshol levők.

Mit tegyél a szúnyogcsípésekkel?

Először is, ne vakard el. Tegyél rájuk használt, hűtött teafiltert, amely tannin-tartalmával enyhíti a viszketést. Aki allergiás a szúnyogcsípésre, annak a recept nélkül kapható antihisztamin sem túlzás. A jó hír pedig az, hogy egy idő után azt  fogod észrevenni, hogy kevésbé reagálsz érzékenyen a csípésekre, mivel a szervezetedben felhalmozódó ellenanyag enyhíti a reakciót.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?