MEDICINA

Mi az igazság? Lehet vagy nem alkoholt inni az antibiotikumra?

Összeszedtél egy csúnya fertőzést, és antibiotikumot írt fel az orvos, de a céges bulit nem lehet kihagyni? Vajon teljesen kerülnöd kell ilyenkor az alkoholt, vagy nem árt meg egy korty? Mi az igazság?
  • Szerző: Ripost

Az antibiotikumnak az a feladata, hogy segítsen a szervezetednek leküzdeni egy bakteriális fertőzést, például fül- vagy torokgyulladást. Vírusos betegségekre nem érdemes antibiotikumot szedni.

A szakértők szerint az antibiotikum hatásosságát általában nem csökkenti pár korty alkohol, a mellékhatásait viszont felerősítheti: lehet, hogy fájni fog a gyomrod, hasmenésed lesz, émelyegsz, vagy álmos leszel. Ez pedig nem túl jó ötlet, ha amúgy is megvisel a betegség. Ráadásul az alkohol lassítja a szervezeted képességét a regenerációra, vagyis azt, ahogyan visszanyeri az energiaszintjét a fertőzés után.

És ez még nem minden: az alkohol és az antibiotikum együttes fogyasztása megviseli a májadat, amelynek a fő feladata a szervezet méregtelenítése. Egyes antibiotikumok önmagukban is komoly igénybevételt jelentenek a májra nézve, alkohollal együtt fogyasztva pedig még veszélyesebb a helyzet.

Vajon van olyan antibiotikum, amelyre mindez nem igaz? Valójában nem minden antibiotikum egyforma, van, amelyekre veszélyesebb dolog inni, és van, amelyekre kevésbé veszélyes dolog. Ám a tény tény marad: ezért szedsz antibiotikumot, mert beteg vagy. Ne fogyassz semmi olyat, ami lassítja a gyógyulást – az alkohol pedig tipikusan ilyesmi.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?