Létrehozva: 2020.11.06.

Mit kell tenned, ha megfertőződsz? Így gyorsítsd a gyógyulást!

Vajon milyen teendőid vannak, ha a koronavírus-fertőzés tüneteit észleled magadon? Mutatjuk, mit tehetsz, hogy minél előbb újra egészséges legyél!

Szerző Horváth Gabi

A koronavírus-fertőzés bárkit bármikor utolérhet, így jó, ha tudod, mit kell tenned, ha tüneteket észlelsz magadon. Először is, ha láz, fejfájás, köhögés, gyengeség, valamint íz- és szaglásvesztés jelentkezik nálad, mindenképp maradj otthon, és értesítsd a háziorvosod. Fontos, hogy már enyhe légúti tünetekkel se menj dolgozni, hiszen nem tudhatod, hogy csak náthás vagy, vagy enyhe lefolyású Covid-fertőzésed van. Ha a tüneteid okot adnak erre, akkor a háziorvos tesztet rendel el, amit a mentők munkatársai végeznek el.

Fotó: Pixabay.com

Ha a mintavétel eredménye pozitív, akkor karanténba helyeznek, de addig is fennáll a betegség gyanúja, így mindenképp tarts önkéntes karantént, ne menj emberek közé, és ne is hívj senkit az otthonodba. Bevásárolni se menj, a „csak kenyérért szaladok le” hozzáállás másokat veszélyeztethet. Inkább rendeld meg az élelmiszereket, vagy kérj meg valakit, hogy vásároljon be, és hagyja az ajtód előtt a csomagot. Értesítsd a munkahelyed és a gyerekorvost, illetve a gyerek iskoláját is.

Ha pozitív a teszted, amennyire lehet, vonulj külön a család többi tagjától, hordj otthon is maszkot, és moss, fertőtleníts gyakran kezet. A fürdőszobát, vécét, ha csak egy van belőlük, alaposan fertőtlenítsd magad után, és a ruháidat is gyűjtsd és mosd külön. Szellőztess minél gyakrabban, hogy cserélődjön a levegő, és csökkentsd a családtagok megfertőződésének kockázatát.

Fotó: Pixabay.com

Igyál minél több vizet vagy citrommal, narancslével dúsított vizet, mézes gyógyteát. Lehetőleg fogyassz el napi két litert, de inkább még többet, különösen, ha lázas vagy. Szedj C- és D-vitamint nagyobb dózisban, valamint magnéziumot. A vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő bevitele kedvéért egyél sok gyümölcsöt, zöldséget: a fertőzések ellen segítő szelén a brokkoliban, a káposztában, a spenótban, a banánban, a szőlőben, a narancsban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a tengeri halakban van jelen nagyobb mennyiségben. A spenótban van cink is, erre is nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetednek ilyenkor. A pulyka-, a marha- és bárányhús is bővelkedik benne, így jó, ha szerepel az étrendedben. Akkor is érdemes az egészséges táplálkozással felerősíteni a szervezetedet, ha az ízérzékelés elvesztése miatt nem kívánsz enni.

Fotó: Pixabay.com

A lázadat a szokványos lázcsillapítókkal enyhítheted, míg a köhögést úgy csillapíthatod a legjobban, ha nem fekszel a hátadon, hanem magas párnákkal félülő- vagy ülő helyzetbe támasztod fel magad, akkor is, ha alszol. A hason fekvő helyzet is jó. Pihenj sokat, de ne feküdj egész nap, mert ettől még jobban legyengülsz. Amennyit lehet, próbálj mozogni a lakáson belül, hogy ne hagyd el magad teljesen, de semmit se erőltess. A sportot több hétig meg se próbáld, inkább most ess ki az edzésből, mint hogy hosszú távú szívproblémákat kockáztass.

Az orvossal maradj kapcsolatban, és ha a tüneteid rosszabbodnak, különösen, ha mellkasi fájdalmat, fulladást, súlyos gyengeséget tapasztalsz, akkor ne is a háziorvost, hanem a mentőket hívd minél hamarabb, mert lehet, hogy kórházba kell menned. Ha felgyógyultál, akkor is vizsgáltasd ki magad az esetleges szövődmények kiderítésére, ha csak enyhe tüneteid voltak.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszólalt a belga kormányfő a brüsszeli polgármester példátlan tettéről

origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

metropol.hu

Óriási meglepetés érheti Szoboszlait: kiderült, ki lehet a Liverpool új edzője

mandiner.hu

Orbán Viktor felszólalt az Európai Parlamentben – mutatjuk a részleteket!

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

vg.hu

Veszekedésbe fulladt Olaf Scholz kínai látogatása

origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Ez a hét nagyon nagy lehetőségeket rejt

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

Elszabadult a pokol egy utasokkal teli budapesti buszon, azonnal rendőrt hívtak

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg

MEDICINA

Durva, mi történik a testeddel, ha mindennap szénsavas üdítőt iszol