MEDICINA

Nagy a baj: mérgező vegyszereket találtak egyes arcmaszkokon a német tudósok!

Formaldehidet, kobaltot, fluorozott szénhidrogéneket és rákkeltő anilint is tartalmazhatnak a satnya minőségű arcmaszkok.
címkék:

Két különálló vizsgálat is ara a megállapításra jutott, hogy a silány minőségű, egyszer használatos orvosi arcmaszkok mérgező vegyszereket és rákkeltő anyagokat tartalmaznak, melyek visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozhatnak, ha nagy mennyiségben jutnak be az emberi szervezetbe - írja a Daily Mail internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Michael Braungart, a hamburgi Környezetvédelmi Intézet igazgatója és a világhírű bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle – C2C) nevű rendszertervezési modell szellemi atyja olyan egyszer használatos arcmaszkokon végzett alapos biokémiai elemzést, melyek bőrirritációt okoztak. Az átfogó vizsgálat kimutatta, hogy bizonyos maszkok formaldehidet és más vegyszereket, például kobaltot és rákkeltő anilint tartalmaznak.

A szakértő elmondása szerint a formaldehidet azért használják a maszkgyártás során, mert „tiszta” illatot biztosít a védőfelszerelésnek, de nagy mennyiségben ez az anyag égő érzést okozhat a szemben, az orrban és a torokban, valamint köhögést, zihálását és hányingert eredményezhet.

A kobaltot kék színezőanyagként alkalmazzák a gyártás során. A szürkés-ezüstös színű fém egyébként egy nélkülözhetetlen nyomelem az emberi szervezet számára, de egy bizonyos dózis fölött már mérgezést okoz.

„Összességében az orrunk és a szánk előtt van egy kémiai koktél, amelyet soha nem teszteltek sem toxicitás, sem pedig a hosszú távú egészségkárosító hatások szempontjából. Valójában veszélyes hulladék, amit a szájunkon és orrunkon keresztül belélegzünk, ha ilyen maszkot viselünk”

- fogalmazott Michael Braungart, aki szerint azért kerülhetnek veszélyes anyagokat tartalmazó maszkok forgalomba, mert nincs kiforrott gyakorlat a minőségük ellenőrzésére, valamint akkora a kereslet az orvosi védőeszközök iránt a pandémia miatt, hogy azzal képtelenek lépést tartani a gyártók az egészségügyi szabályok betartása mellet.

Az egyszer használatos orvosi arcmaszk használat közben. (Forrás: Ripost)

Dr. Dieter Sedlak, az augsburgi Modern Testing Services ügyvezető igazgatója és társalapítója egy különálló vizsgálat során – a formaldehid kimutatása mellett – más veszélyes vegyi anyagok, többek között a fluorozott szénhidrogének egyik speciális fajtáját, a perfluor-karbonok (PFC) nyomait fedezte fel az orvosi arcmaszkokon.

A perfluor-karbonok üvegházhatású gázok, melyek a globális felmelegedést gyorsítják. Alkalmazzák őket az élelmiszerek csomagolóanyagában, a textilekben, a huzatokban, és a rovarirtó szerekben. Mivel a PFC-vegyületeket számos, a hétköznapi élethez kapcsolódó gyártási területen felhasználják, nem meglepő, hogy e lassan lebomló mesterséges anyagok az emberi szervezetben is kimutatható mértékben vannak jelen. A Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Iskolájának mérései szerint daganatokat és fejlődési rendellenességet okozhatnak nagyobb mennyiségben.

„Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy a PFC-ket találunk a műtéti maszkokban, de olyan speciális rutinmódszerekkel rendelkezünk ezeknek a vegyi anyagoknak a könnyű felismerésére, hogy szinte azonnal azonosítottunk őket a védőfelszerelés felületén. Úgy tűnik, hogy azért alkalmazzák a PFC-t a maszkokon, mert megakadályozza a vírusos cseppek kijutását a környezetbe. De egyáltalán nem jó, ha PFC-anyagok ennyire közel vannak az orrhoz, szájhoz és nyálkahártyához”

- mondta Dr. Dieter Sedlak, aki a mikroműanyagok veszélyeire is felhívta a figyelmet.

A professzor szerint az egyszer használatos sebészeti arcmaszkok alapvetően azzal a céllal készülnek, hogy pár óráig hordják őket, mielőtt a kukába kerülnének. És nem azzal, hogy gyűrődjenek az emberek zsebébe, ahol aztán „a súrlódás és a nedves környezet elősegíti a szálak kopását, illetve a baktériumok elszaporodását.”

Dr. Dieter hangsúlyozta, hogy az egyszer használatos maszkokat tényleg csak egyszer szabad használni, mivel a védőfelszerelés kopása apró mikroműanyagok felszabadulását idézheti elő, melyek belégzése tüdőkárosodást eredményezhet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?