Létrehozva: 2016.11.30.

Nem a panír a legnagyobb gond! Ezért nem egészséges a rántott hús!

Tudod, mi történik a serpenyõben, amikor rántott húst sütsz? Megmutatjuk, miért lenne jó, ha minél kevesebbet használnád ezt a technikát.

A sütéskor az olaj úgynevezett hőátadó anyagként működik, ropogóssá teszi az étel textúráját, ugyanakkor pedig fel is szívódik belőle valamennyi a készülő ételbe. Épp ezért érdemes gondosan megválasztani a sütési hőfokot. Ha ugyanis az túl alacsony, a sütési idő hosszabb lesz, és az olajból több szívódik majd fel az ételbe.

A túl magas hőmérséklet pedig durva kémiai folyamatokat indít el a zsiradékban, eredményként rákkeltő vegyületek jönnek létre, melyek erősen károsítják az egészséget.

A zsírsavak (különösen a növényi olajokban túlnyomó többségben levő telítetlen zsírsavak) érzékenyek a hőre, a fényre, az oxigénre, és kémiai szerkezetük jelentősen megváltozhat ezek hatására. A növényi olajok akár szobahőmérsékleten is könnyen avasodnak, mellékízük lesz, és értékes tápanyagaikból sok elvész - magas hőfokon történő sütéskor ez a folyamat sokkal gyorsabban lejátszódik.

A magas hőfok ugyanis a zsírsavak lebomlásához vezet, ebben a folyamatban pedig a szívre és az érrendszerre káros transzzsírsavak is keletkezhetnek

ezek olyan ártalmasak, hogy  egyáltalán nem szabadna belőlük fogyasztanunk!

Nem véletlen, hogy a transz-zsírsavakat jelentősebb mennyiségben tartalmazó élelmiszerek nem forgalmazhatók a boltokban. Sütéshez érdemes olyan olajat választani, amelynek a hőstabilitása viszonylag nagy, vagyis jobban bírja a magas hőmérsékletet.

A nagy trükk: az iparilag kezelt olaj stabilabb

Minél telítetlenebbek az illető olaj zsírsavai, annál kevésbé hőstabil a zsiradék. A sok egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó olajok, mint a finomított, „nem szűz” olívaolaj, a magas olajsav tartalmú repce- vagy a napraforgóolaj, általában stabilabb.

Ha füstöl az olaj, már rossz!

A lebomlás látványos jele az olaj füstölése, az azonban az olajtól függ, hogy milyen magas hőmérsékleten kezd el füstölni. Általánosságban elmondható, hogy a finomított olajok nagyobb hőstabilitásúak, magasabb a füstölési pontjuk.

A legmagasabb az avokádóolaj füstölési pontja, ez az olaj csak 271 fokon kezd füstölni - sajnos azonban nehéz beszerezni, és nem is olcsó. A finomított, nagy olajsavtartalmú napraforgó étolaj ezzel szemben 232 Celsius-fokon kezd füstölni, a búzacsíraolaj pedig már 107 Celsius- -fokon, épp ezért ez utóbbit soha nem is lenne szabad hevíteni, inkább csak salátákhoz használjuk. A finomítatlan, hidegen sajtolt olajok is leginkább erre valók, de a finomított, sütésre ajánlott étolajokat se alkalmazzuk túl gyakran.

A legtöbb olajban sütött étel általában elkészíthető a sütőben, olaj nélkül, vagy serpenyőben, kevés olajjal sütve.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

vg.hu

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is teszik az alapkövet

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel