MEDICINA

Nem csak az allergiától viszkethet a szemed!

Sokan azonnal az allergiára gyanakszanak, ha viszketni kezd a szemük. Pedig ezt a kellemetlenséget nem csak az allergia válthatja ki. Többek közt a képernyő előtt töltött időnek is szerepe van benne.

Ha viszket, szúr a szemed, és gyakran érzed úgy, mintha porszem került volna bele, lehet, hogy téged is érint a népbetegségnek számító szemszárazság. Ez különösen akkor valószínű. ha sokat ülsz a számítógép előtt. A karanténidőszakban ráadásul mindenki többet meredt a képernyőre, mint amennyit általában szokott, így sok embernél léptek fel a száraz szemmel járó panaszok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szemszárazság01

Fotó: Pixabay.com

De vajon miért is fokozza a szem kiszáradását a képernyő? Például azért, mert ilyenkor ritkábban pislogunk, márpedig erre az akaratlan mozdulatra szükség van ahhoz, hogy a szem felszínén egyenletes, nedvesítő könnyfilm alakuljon ki. Vannak persze olyan betegségek is, amelyek a könnytermelés zavarát okozzák, de sokszor csak a modern életmód, vagyis a gép előtt töltött idő és a kevés folyadék fogyasztása az oka a helyzetnek.

A szemszárazság tüneteit sokan összekeverik az allergiáéval, hiszen erre is jellemző a szem égő, szúró érzése, fájdalma és vörössége, valamint az idegentest-érzés a szemben. Furcsa módon, sokszor épp a túlzott könnyezés ad okot a gyanúra, hiszen ilyenkor a szem próbálja a könnytermelés túlkompenzálásával megoldani a helyzetet. És természetesen a látásunk is homályosabbá válik ilyenkor. Első lépésben mindenképp ajánlatos szemészhez fordulni, hogy kiderüljön, mi áll a probléma hátterében.

Szemszárazság 02

Fotó: Pixabay.com

A megelőzés egyik eszköze a megfelelő folyadékfogyasztás, és az, ha kevesebbet ülünk a számítógép, a telefon vagy a tévé képernyője előtt. Ez utóbbi persze nem mindig oldható meg, Arra azonban a hosszú munkanapokon is érdemes figyelni, hogy rendszeresen szünetet tarts a munkában, és ilyenkor legalább ötször pislogj: hunyd le a szemed, szorítsd össze, majd nyisd ki. Jót tesznek a recept nélkül kapható műkönnyek is, ezeket érdemes naponta többször is használni.

Ha dohányzol, már csak a szemeid védelme érdekében is vedd fontolóra a leszokást. Fogyassz sok egészséges omega-3 zsírsavban gazdag ételt, napközben pedig minél több folyadékot. A szemvédő vitaminok is jót tesznek. A munkában pedig tarts szüneteket, és a pislogás mellett ilyenkor arra is figyelj, hogy nézz távolabbra, mint szoktál. Állj például az ablakhoz, és élvezd a kilátást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?