MEDICINA

Nyaralni indulunk? Ezt vigyük magunkkal

A gyerekek izgatottan várják, hogy útra keljen a család. Ha szeretnénk a kórházi kalandok számát minimálisra csökkenteni, akkor készítsünk össze mindenképp házi patikát az útra.
címkék:
  • Szerző:

Napozás, leégés

A nyári forróság számos veszélyt jelenthet, főleg kisgyermekek számára. Mindenképpen vigyünk magunkkal megfelelő faktorszámú naptejet és az esetleges leégést hűsítő krémet. Amennyiben idejében gondoskodunk ezekről a szerekről, akkor beszerezhetünk természetes alapanyagokból kevert krémeket családunk számára.

Gyakori tünet a napszúrás, melynek enyhe változatát kezelhetjük lázcsillapító segítségével, de a hűsítő borogatást se feledjük. A borogatások hasznosak lehetnek nemcsak a napszúrás enyhítésekor, de a leégett bőr megnyugtatására is. Csomagoljunk a bőröndünkbe egy puha textilpelenkát, vagy kisebb törölközőt, hogy egy ismerős anyag pihenjen a bőrünkön.

Fotó: Pixabay

Tengerpart / Vízpart

Ha vízparton nyaralunk, könnyen víz kerül a hallójáratokba, ami fülfájáshoz vezethet. Ennek kezelésére cseppeket írhat a gyermekorvos, gyorssegélyként sós, vagy kamillás melegborogatást alkalmazzunk. Nagyon fájdalmas és nehezen gyógyuló sebet tud ejteni a lábunkon a kagyló. Ezt leginkább vízben hordható cipő viselésével érdemes elkerülni. Ha mégis megtörtént a baj, mindenképp fertőtlenítsük a sebet, majd kenjük be körömvirág krémmel. Ha mély a seb és úgy érezzük, hogy fenn áll a fertőzés veszélye, forduljunk orvoshoz.

Hasmenés

Elsősorban külföldi nyaralások alkalmával gyakori jelenség a hasmenés, melyet okozhat bacilus, vagy vírus. Nem ritka azonban az sem, hogy a szokatlan ételek váltják ki ezt a tünetet. A gyerekek előszeretettel bújnak a víz alá és nyelik le a medencék, tavak, folyók vizét, ez is okozhat hasmenést. Patikában beszerezhetjük a tüneteket enyhítő szereket.

Csípések

Rovarcsípés esetén fontos, hogy időben cselekedjünk, mert egy allergiás reakció nagyon kellemetlen lehet. A különböző illóolajokból – citronella, levendula, eukaliptusz, babér, borsmenta vagy teafa – is készíthetünk krémet és spray-t. Fontos, hogy az illóolajokat soha ne használjuk hígítatlanul a bőrön. 1-2 dl desztillált vízbe csepegtessünnk 25-30 csepp illóolajat. Rázzuk össze, majd az elegyet permetezzük a bőrre! Használhatunk alkoholt vagy valamilyen bázisolajat és kiváló krémet készíthetünk házilag. Ha már áldozatául estünk a szúnyogok csípésének szódabikarbónából és vízből kikeverhetünk pasztát a csípésre. De természetesen drogériákban vagy patikákban is vásárolhatunk riasztó vagy viszketést csillapító szereket.

Kisebb balesetek

Kisebb sebek, horzsolások kezelésére legyen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. A gyerekek számára készült sebtapaszok vidám rajzai gyorsan megvígasztalják a kis betegeket és máris folytatódhat a kalandozás, nyaralás.

Homeopátiás szakember segítségével összeállíthatunk egy csomagot homeopátiás szerekből is, melyek a fenti betegségeket és baleseteket is hatásosan kezelik, vagy kísérő szerként felgyorsítják a gyógyulási folyamatot.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?