„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER
Létrehozva: 2021.12.05.

Mit kell tudni az omikron variánsról? Ezek a tünetek jelentkeznek először

Az először Dél-Afrikában felfedezett omikron, vagyis a koronavírus legújabb variánsa villámgyorsan kezdett terjedni szerte a világon. De vajon milyen tünetekkel jár a fertőződés?

A koronavírus legújabb változata, amelynek az Egészségügyi Világszervezet az omikron variáns nevet adta, először Dél-Afrikában bukkant fel, de napról napra nő azoknak az országoknak a száma, ahol azonosítják. Az új vírusvariáns rendkívül fertőzőképes, és mivel sok mutációt tartalmaz, egyáltalán nem biztos, hogy a vakcinák hatékonysága nem lesz kisebb ellene, mint a delta-variáns ellen. Az is lehet, hogy a most ismert vakcinákat módosítani kell az új vírusváltozat miatt. Ráadásul a tünetei is eltérnek a koronavírus-fertőzés klasszikus tüneteitől.

Vajon ki tudja kerülni az Omikron variáns a vakcinák nyújtotta védettséget?
Fotó: Pixabay.com

Az omikron variáns sok mutációt tartalmaz

Az omikron variáns miatt azért aggódnak a szakemberek, mert rendkívül nagyszámú mutációt tartalmaz. Eddig 32 mutációról tudtak a kutatók, újabban azonban kiderült, hogy 50 mutációról van szó, és ebből 32 a tüskefehérjén található. Ez a koronavírus legfőbb támadási felülete az egészséges sejtekkel szemben, a vakcinák többsége is az ezzel szembeni védekezésre készíti fel az immunrendszert. Épp ezért a vakcinák hatékonysága is csökkenhet ezzel a variánssal szemben, bár a súlyos betegségtől és a halálozástól így is jó hatásfokkal védhetnek. Hogy ez a csökkenés milyen mértékű, azt egyelőre még csak vizsgálják a vakcinagyártók.

Egyelőre vizsgálják, mennyire veszélyes az új vírusvariáns
Fotó: Pixabay.com

A korábbiaktól eltérőek a tünetek

Dr- Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Orvosi Szövetség vezetője először november 18-án vette észre, hogy hét koronavírusos betegénél más tünetek jelentkeztek, mint a delta variánssal fertőződöttek esetében. A nála jelentkező páciensek tünetei enyhék voltak, nem alakult ki náluk ízlelés- és szaglásvesztés, sem pedig komoly légzési elégtelenség és erős torokfájás. A betegek ehelyett fáradtságra, végtag- és ízületi fájdalmakra és fejfájásra panaszkodtak, koronavírus-tesztjük azonban pozitív lett. Dr. Coetzee ezután értesítette a dél-afrikai járványügyi hivatalt, ezután pedig a WHO november 26-án vette fel az omikron variánst, más néven a B.1.1.529 variánst a SARS-CoV-2 aggodalomra okot adó vírusvariánsainak listájára. Más orvosok is a dr. Coetzee tapasztalataihoz hasonló tüneteket vettek észre a hozzájuk forduló betegeknél, így könnyen lehet, hogy ezek a kellemetlenségek hívják fel a figyelmet az omikron variáns okozta fertőzésre.

Lehet, hogy a vakcinákon is módosítani kell majd
Fotó: Pixabay.com

Hatékonyak a vakcinák az omikron variáns ellen?

Az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint az omikron variáns nagyon gyorsan terjed, egyre több országban bukkan fel. Azt egyelőre még szintén csak vizsgálják, hogy Dél-Afrikában e variánsnak köszönhetően nő-e rohamléptekben a fertőzöttek száma. A korai kutatási eredményekből egyelőre annyi derült ki, hogy az omikron variáns esetében magasabb az újrafertőződés veszélye, nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg azok az emberek is, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, és emiatt kialakult valamelyes természetes védettségük azzal szemben. Amellett, hogy csökken-e, és milyen mértékben a vakcinák hatékonysága, azt is vizsgálják, hogy az omikron variáns megjelenésével kisebb lesz-e a diagnosztikai tesztek pontossága, és a súlyos lefolyású betegség kezelésében alkalmazott gyógyszerek hatékonysága. A vakcinagyártók azon is dolgoznak, hogy a meglevő vakcinákat hozzáigazítsák az új variánshoz, hogy azok a jövőben az omikron variáns ellen is nagyfokú védettséget adjanak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

life.hu

Napi horoszkóp 2024. március 28.: az érzelmeké a főszerep

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Olyat találtak az ellenőrök az egyik KFC konyhájában, azonnal bezáratták

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel