MEDICINA

Orvosi csoda: sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt sziámi ikreket

Harmincfős orvosi team megfeszített munkájának köszönhető, hogy a kislányok az életet kapták első születésnapjukra.
  • Szerző: Ripost

Ez az egyéves sziámi ikerpár a legszebb születésnapi ajándékot kapta: 11 órás műtéttel választották szét őket egy philadelphiai gyermekkórházban.

A műtét komplikált volt, mert a két kislány a feje tetejénél nőtt össze – ami nagyon ritka jelenség. Szerencsére az orvosi team mindenre felkészült, ráadásul rutinosak is voltak: ebben a kórházban ugyanis ez volt a 23. szétválasztó műtét. A harminc professzorból álló csapat a sebészet különféle szakterületeiről érkezett, két vezetője egy agysebész és egy plasztikai sebész volt. Orvosok, nővérek és műtőssegédek  minden szakterületről érkeztek: neurológia, plasztikai sebészet, rekonstrukciós sebészet és aneszteziológia. A 11 órás, tökéletesen összehangolt műtét  alatt a team minden monitort és eszközt lila és zöld tapasszal jelölt meg; így tudták, hogy melyik eszköz melyik kislányhoz tartozik.

A két kislány az intenzív osztályon lábadozik, mindketten jól vannak.

A szülők soha nem adták fel a reményt; már a terhesség 11. hónapjában tudták, hogy sziámi ikreik lesznek, ezért már ekkor megkeresték a legkiválóbb szakértőket - nem csak a terhesség és szülés körüli tennivalók, de a műtét miatt is.

A sziámi ikerterhesség extrém ritka jelenség, és a statisztikák szerint nagyon kicsi a túlélési esély: a szülések felénél halva születnek a babák, és mindössze egyharmaduk marad életben az első 24 órában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?