MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha véletlenül penészes kenyeret eszel

Későn vetted észre, hogy megpenészedett a kenyér, és beleharaptál? Azon kívül, hogy ez nem kellemes élmény, mennyit árt a testednek a penészes kenyér?

Sokszor előfordul, hogy nem nézed meg alaposan a kenyérszeletet, és csak a penészes kenyér jellegzetes íze árulja el, hogy ezt a falatot nem kellett volna lenyelned. Vajon tényleg nagyon rosszat tesz a testednek már ez az egyetlen falat is belőle? Lehetsz rosszul ennyitől?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Penészes kenyér 01

Egyetlen falat penészes kenyér még nem okoz bajt.
Fotó: Pixabay.com

Már egy falat penészes kenyér is árt?

A penész ártalmairól már köteteket írtak össze. A szakértők ugyanakkor egyetértenek benne, hogy egyetlen falat penészes kenyér még nem tesz tönkre. A legtöbb szakértő szerint a legrosszabb, ami ilyenkor történik, a rád törő undor, amikor rájössz, hogy penészes szeletbe haraptál. Legalábbis, ha teljesen egészséges vagy.

A penészgombára allergiások esetében viszont nehezebb lehet a helyzet. A kérdés az, hogyan reagál az illető szervezete a kis mennyiségű allergénre – a legtöbben simán átvészelik, de volt már rá példa, hogy egy penészallergiásnál veszélyes allergiás rohamot okozott a penészes étel.

Penészes kenyér 02

Ha allergiás vagy a penészre, vigyázz jobban!
Fotó: Pixabay.com

A penészes kenyér egyéb veszélyei

A másik probléma, hogy a penész potenciálisan mérgező anyagokat, úgynevezett mikotoxinokat tartalmaz. Ezért is lehet veszélyes, ha a kenyérnek szánt gabona megpenészedik a raktárban, és ezt nem veszik időben észre. Persze egy falat kenyér még nem fog megmérgezni, annyira keveset veszel ilyenkor magadhoz. Nagyobb mennyiségben és rendszeresen azonban a penészes kenyér, más penészes ételek és a penészes környezet is veszélyes lehet

A legjobb, ha a penészes ételt azonnal kidobod, különösen akkor, ha lágyabb ételféleségekről van szó. A penészes kenyér belsejében, ha nem is látszanak, már elszaporodtak a penészgombák, így inkább ne próbálkozz azzal, hogy levágod a penészes részt. A keményebb ételekben, amilyen például a sárgarépa vagy a kemény sajt, nehezebben szaporodik a penész, de legjobb, ha ezeknél sem kísérletezel a penészes részek eltávolításával, hanem egyszerűen kidobod a megpenészedett ételeket. Már csak azért is, mert ami penészes, az nem csak gombákkal, hanem baktériumokkal is tele van, vagyis könnyen ételmérgezést kaphatsz tőle.

Penészes kenyér 03

A lefagyasztott kenyérszeleteket pirítsd meg, és máris finomak lesznek!
Fotó: Pixabay.com

Előzd meg a penészt!

Persze az a legjobb, ha egyáltalán nem keletkezik a konyhádban penészes kenyér, vagyis úgy tárolod a kenyeret, hogy lehetőleg minél később romoljon meg. A legjobb, ha a kenyeret hűvös, száraz helyen tárolod. A legjobb, ha nylon zacskó helyett inkább kenyeres dobozba teszed, mivel ebben jár egy kis levegő, így nem penészedik meg a kenyér.

Ha túl sok kenyeret veszel, a felesleget le is fagyaszthatod. Vágd szeletekre, csomagold műanyag fóliába vagy visszazárható tasakba, és máris mehet a fagyasztóba. Amikor szükséged van rá, csak vedd ki a szeletet, és pirítsd meg, olyan lesz, mint a friss.

Ha csak egy kevés kenyér maradt meg, és már kicsit szikkadt, de nem penészes, pirítsd meg, készíts belőle bundás kenyeret, vagy szárítsd kőkeményre, és daráld le zsemlemorzsának. Ha kockákra vágod és megpirítod, levesbetét is lehet belőle.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?